E-handelsinvesteraren går in med 150 miljoner i AI-bolag

"Kommer att påverka alla branscher och företag".

Investmentbolaget Verdane har hittills gjort investeringar i e-handelsföretag som Desenio, Mathem och Boozt. Och i en tid då många e-handlare sneglar allt mer på möjligheterna med AI - Artificiell Intelligens - är Verdane inte sena att backa upp med satsningar.

Nu har Verdane investerat 150 miljoner kronor i det svenska AI-företaget Inovia, som är en leverantör av olika typer av AI-lösningar. Företaget har bland annat tagit fram vad som ska vara en marknadsledande virtuell assistent, och ett verktyg som förvandlar intalade meningar till text.

Annons

- Vi har upplevt ett ökat intresse för våra tjänster, lösningar och produkter, eftersom fler och fler företag inser möjligheterna med AI, säger Inovias vd Andreas Rosenqvist i ett pressmeddelande.

Ska expandera utomlands

Enligt Inovia växer den globala AI-marknaden med 50 procent om året, och väntas omsätta 1,6 miljarder dollar innan året är slut. Pengarna från Verdanes investering ska bland annat användas till en expansion till fler nordiska marknader.

- Vi har imponerats av de produkter och lösningar som utvecklats av Inovia och det specifika affärsvärde som de levererar till svenska företag och statliga organisationer. Vi tror att AI kommer att påverka alla branscher och företag och vi är glada över att börja arbeta med Inovias högst kompetenta och erfarna team, säger Jakob Tolleryd, partner på Verdane.

Annons