E-handelstullar oväntat i topp när Trump gör om NAFTA

Trump vill mångdubbla gränsen för tullfri import.

USA:s president Donald Trump gick till val på att omförhandla frihandelsavtalet NAFTA, som han menade hade resulterat i att många jobb i USA hade försvunnit när fabrikerna flyttat till Mexiko, där arbetskraften är billigare.

Omförhandlingen av avtalet är nu i full gång - och det har visat sig att e-handeln oväntat blivit en av de hetaste stridsfrågorna. 

Annons
Annons

NAFTA står för North American Free Trade Agreement. Det är ett handelsavtal avsett att underlätta handeln mellan Mexiko, USA och Kanada som trädde i kraft 1994.

Vill höja från 50 till 800 dollar

Trumpadministrationens linje i förhandlingarna är nu att förenkla handeln -  och i synnerhet e-handeln - ytterligare mellan de tre länderna. I juli presenterade USA:s förhandlingsdelegation nämligen idén att drastiskt öka möjligheterna för mexikaner och kanadensare att e-handla från amerikanska bolag, som exempelvis Amazon och eBay. Om detta skriver nyhetsbyrån Reuters.

I dagsläget får mexikanerna enligt avtalet importera e-handlade varor för upp till 50 dollar utan att behöva betala tullavgifter och för kanadensarna är gränsen endast 20 dollar. För de som bor i någon av USA:s delstater är dock gränsen för tullfri e-handelsimport från utlandet hela 800 dollar - och nu vill Trump att samma summa ska gälla även för de andra länderna.

“Öppnar en helt onödig bakdörr”

Förslaget har dock mötts av hård kritik. Från Mexikos sida befarar man att en så kraftigt höjd gräns för tullfri import skulle lämna “bakdörren öppen” även för asiatiska e-handelsaktörer, såsom Alibaba. Den farhågan har fått bland annat Mexikos inhemska sko- och textilindustrier att slå bakut, eftersom de tror att många mexikaner kommer köpa asiatiska varor via USA om förslaget blir verklighet. 

- Det här öppnar en helt onödig bakdörr för import från länder utanför NAFTA:s handelsområde, sa den mexikanska finansministern Ildefonso Guajarado i samband med ett NAFTA-relaterat event i förra veckan.

Kanada befarar prisdumpning

I Kanada har förslaget, förutom bland de inhemska industrierna, också orsakat ramaskri bland aktörer inom den fysiska handeln, som nu är rädda att landets e-handlare kommer att dumpa sina priser för att kunna konkurrera med de stora e-handelsbolagen från grannlandet och från Asien. 

För att förhindra detta har kanadensiska och mexikanska affärsmän föreslagit att e-handelsföretagen ska kunna bevisa att produkterna är gjorda i Nordamerika för att de ska få importeras tullfritt till Mexiko och Kanada.

- Vi kan inte öppna dörren för varor som kommer in i regionen från andra världsdelar helt skattefritt när vi samtidigt pratar om att skapa nya jobb. Det två sakerna går helt emot varandra, sade Moises Kalach, som leder den internationella förhandlingsdelegationen som representerar Mexikos företag under eventet.

Annons
Annons

Finansministern visade e-handlad tröja

Och den mexikanska finansministern valde att statuera ett exempel. För att illustrera problemet med tullfri import, kom han iklädd en jacka som han sa sig ha köpt på internet för 250 dollar.

- Föreställ er att det var gratis att importera för 800 dollar. Kan ni föreställa er hur många tröjor Vietnam skulle kunna skicka till Mexiko i ett paket för mindre än det priset? De skulle lätt kunna översvämma oss med paket med hundra tröjor i varje, sade Ildefonso Guajarado under mötet.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!