E-handlare i trubbel efter inköp av billiga Asien-smycken

30 procent av testade smycken hade gift i sig.

Svenska Dagbladet skriver idag en artikel med rubriken “Bly och kadmium i oäkta smycken från nätbutiker”. Källan är rapporten “Kontroll av smycken 2016” som Kemikalieinspektionen idag har publicerat.

- De flesta av smyckena med förbjudna ämnen kom från mindre företag som säljer smycken utan varumärke. Företag som inte lever upp till lagstiftningen behöver stärka sina kunskaper om regelverket så att de kan ställa tydliga kemikaliekrav när de köper in varor, säger Camilla Westlund, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Annons
Annons

Kemikalieinspektionen (KEMI) ska ha riktat in sig på smycken som inte är tillverkade inom EU.

- Framförallt valde vi smycken som var billiga, så kallade ”non-brand” (det vill säga inget särskilt varumärke) och tillverkade utanför EU, skriver KEMI i rapporten.

"Åklagare bedömer oaktsamhet och uppsåt"

Inspektionen analyserade 143 oäkta smycken och 43 av dem innehöll otillåtna halter av i första hand kadmium och bly.

Kemikalieinspektionen beslutade om försäljningsförbud för tre smycken från två olika företag i projektet. De 19 företag som sålt smycken som inte uppfyllt regelverket anmäldes till åklagare för misstänkt miljöbrott.

- Det är åklagaren som avgör om en förundersökning ska inledas i ett ärende eller inte. I det beslutet väger åklagaren bland annat in graden av oaktsamhet och uppsåt, skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelanden.

"Riskfyllt med webbplatser utanför EU"

Asien pekas specifikt ut som källan till många av de smycken som innehåller farliga ämnen. Kemikalieinspektionen ger även tips i rapporten på vad företagen kan göra för att undvika att hamna i trubbel och råka köpa in potentiellt farliga smycken.

- Välj leverantörer som ni bedömer är tillförlitliga och har kunskap om kemikaliereglerna. Att köpa in lågprissmycken via webbplatser med säte utanför EU och som förmedlar varor från mängder av leverantörer har i detta projekt visat sig vara riskfyllt, skriver KEMI i rapporten.

Nelly hade kadmium- och bly-smycken

Inspektionen rekommenderar att man till leverantören i klartext skriver vilka ämnen smyckena inte får innehålla och vilka gränsvärden som gäller. Information om dessa värden finner man i följande pdf.

Annons
Annons

Bland de granskade företagen som blivit påkomna med otillåtna ämnen i smycken finner vi inte bara mindre företag utan även jättar som Nelly har pekats ut som lagbrytare. Av tre smycken som Nelly fått analyserade så var det otillåtna halter av kadmium i ett och bly i ett annat. UR & Penn hade även ett med bly i sig medan exempelvis Zara klarat sig i alla tester.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!