E-handlare preppar kunderna för utebliven leverans

Om krisen eller kriget kommer.

Under förra året gav Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut en broschyr vid namn “Om krisen eller kriget kommer”. Syftet var att förbereda svenskarna på följderna som allvarliga olyckor, extremt väder, it-attacker eller militära konflikter kan ge. Nära 5 miljoner hushåll ska ha fått broschyren i brevlådan.

Broschyren är förstås positiv för e-handlare som jobbar med så kallad prepping, det vill säga att förbereda sig för katastrofer. När man söker på broschyrens namn så får man även upp färdiga krisberedskapspaket som vissa e-handlare satt ihop.

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Otrygga svenskar gynnar Överlevnadsbutiken.se

Nu hoppar nätmathandlaren Mat.se på prepping-tåget. En av de första checklistorna i "Om krisen kommer" är mat och hur viktigt det är att ha extra mat hemma. Detta är förstås något som Mat.se kan hjälpa till med och de skriver själva:

- Myndigheterna rekommenderar idag alla svenskar att ha ett lager av matvaror hemma om någon form av krissituation skulle uppstå. Förutom en orolig omvärld kan det handla om en plötslig snöstorm som isolerar i hemmet, ett långvarigt elavbrott efter en kraftig storm - eller att den beställda matleveransen inte når fram, skriver Mat.se i ett pressmeddelande.

"Som gjort för ett preppingkit"

Företaget har nu tagit fram ett beredskapspaket som ska räcka i en vecka. Paketet är baserat på moderbolagets lågprisvarumärke Eldorado.

- Eldorados sortiment är som gjort för att bli en del av ett så kallat prepping-kit. Det handlar inte om att förbereda sig för det värsta, utan att se till att man i alla fall är lite redo ifall något oväntat skulle hända. Med en av våra boxar i skafferiet ska man inte behöva gå hungrig, säger Emma Töpel Hanson, projektledare på avdelningen för egna märkesvaror på Axfood som tagit fram beredskapspaketet åt Mat.se.

"Smarta kombinationer"

Beredskapspaketet är tänkt att uppfylla de råd som myndigheterna ger kring vilken typ av varor som ett normalhushåll bör ha på lager.

- Beredskapspaketet ska räcka för fyra vuxna i drygt en vecka. Smarta kombinationer som också ser till att det grundläggande behovet av näring täcks, säger Axfoods dietist Helena Björck.

Den nya produkten verkar dock inte vara något försök att tjäna pengar. Kitet kostar bara 99 kronor, medan innehållet sägs vara värt 350 kronor. Preppingkitet innehåller, för de som är intresserade:

Annons
Annons

"4 paket snabbnudlar, 8 burkar krossade tomater i tomatjuice, 4 burkar morötter & ärtor, 2 burkar kidneybönor, 2 burkar kikärter, 3 trepack makrillfileér i tomatsås, 3 påsar rostade & salta jordnötter, 1 paket potatismos (12 portioner) samt 2 paket müslibars choklad (12 st)."

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!