E-handlaren ett steg närmare att ersätta fraktbolagen

Konfidentiellt program kommer till USA.

Bloomberg rapporterar att e-handelsjätten Amazon planerar att ersätta UPS och FedEx med ett nytt program i USA. Programmet heter Seller Flex, och ska inte förväxlas med e-handlarens uber-klon Amazon Flex.

Informationen kring Seller Flex är något sparsmakad och Bloomberg meddelar att pilotprojektet i USA är konfidentiellt. Programmet har dock funnits i Indien sedan en tid tillbaka.

Annons
Annons

Enkelt förklarat så innebär Seller Flex att Amazon certifierar en e-handlares lager så att det följer samma standard som Fulfillment by Amazon (FBA) - vilket är Amazons tredjepartslager för säljare. Produkterna skulle även, på Amazons sida, bli taggade som FBA-varor, vilket är en kvalitetsstämpel och garanti för snabb leverans.

Blir en del av Amazons lager

Genom att certifiera en e-handlares lager så ska det lagret hanteras som en del av Amazons eget lager. Amazon kommer därmed att hämta varorna direkt från lagret och varorna kan bli godkända för två-dagars-frakten som ingår i medlemskapet Prime.

Seller Flex-handlare kan därmed få ta del av de fördelar som FBA innebär, som försäkrat gods och lägre fraktkostnader samt att kunna delta i Prime-programmet, utan att behöva flytta produkter till Amazons distributionscentraler. E-handlaren integreras helt enkelt i Amazons logistiknätverk.

Tar kontroll över last och first mile

Medan det andra programmet, Amazon Flex, är ett försök att få mer kontroll över “the last mile”, alltså den sista biten av leveransen, så är Seller Flex ett försök att få mer kontroll över den första biten av leveransen. Även om Amazon kanske använder ett annat fraktbolag för att hämta upp varorna från Seller Flex-handlares lager så får de mer kontroll över hela logistikekvationen.

Amazon jobbar även med att utöka sitt eget logistiknätverk genom att bland annat skaffa egna lastbilar och flygplan, samt genom att anordna båtfrakt från Kina. Ambitionerna är ganska tydliga och nyheten om Seller Flex ska ha fått UPS och FedEx aktier att dippa.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!