EU-dom kan rubba den svenska paketmarknaden

EU:s krav på slopad moms för att skicka brev och paket kan komma att hota konkurrensen på den svenska paketmarknaden.

Enligt EU:s momsdirektiv får ett medlemsland inte ta ut moms på porto och posttjänster som säljs av det offentliga postväsendet. Sverige har jobbat för att ha kvar momsen på posttjänster men efter en ny dom i EU-domstolen kommer det från och med april nästa år att bli billigare att skicka brev och paket med PostNord.

Det efter att EU beslutat att Sverige måste ta bort momsen på det som kallas samhällsomfattande posttjänster, ett uppdrag som alltså PostNord har. Något som mycket väl kan störa konkurrensen på den svenska paketmarknaden.

Annons

– Vi kommer inte att kunna konkurrera om Postnord sänker priserna. Vi är rädda för att om våra volymer sjunker blir det svårt att upprätthålla servicen och antalet utlämningsställen. På sikt finns det en risk att bara PostNord tillhandahåller dessa tjänster och då är vi tillbaka i ett monopol, säger Kristin Hedlund, chefsjurist på DB Schenker, till Dagens Nyheter.

Verkar inte finnas några vinnare

Men det är inte bara de konkurrerande distributörerna som drabbas av beslutet. Även konsumenter kan komma att påverkas på lång sikt.

– Vi har sett det som positivt att det kommit in fler aktörer på paketmarknaden de senaste 5-10 åren. Det har gett effekter, till exempel ser vi att Postnord inte höjt priserna i samma omfattning som tidigare, säger Joakim Levin, sakkunnig på postavdelningen på PTS.

Inte heller PostNord verkar överdrivet nöjda med vad som komma skall trots möjligheten att sänka priserna för att locka fler kunder. PostNord säger att man inte kommer att sänka priserna motsvarande den slopande momsen, däremot kommer företaget att kompensera för att de förlorar sin avdragsrätt för ingående moms.

– Det är ingen fördel för oss att inte ta ut moms i och med att vi tappar på avdragssidan, säger Per Mossberg, kommunikationsdirektör på Postnord.

 

Källa: DN.se

Annons
Annons