EU inleder omfattande granskning av E-handeln

EU-kommissionen planerar att inleda en omfattande granskning för att få fart på den gränsöverskridande e-handeln. Kommissionen ska även undersöka misstankar om att företag vidtar åtgärder för att begränsa e-handel mellan EU-länder.

EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har beslutat att inleda en en årslång och omfattande granskning av e-handeln inom EU. Det eftersom EU-kommissionen anser att det fortfarande finns barriärer som hindrar tillväxten av den gränsöverskridande onlinehandeln.

Kommissionen ska även undersöka misstankar om att företag vidtar åtgärder för att begränsa e-handel mellan EU-länder.

Annons
Annons

– Det är hög tid att undanröja de återstående hindren för e-handel, som är en central del av en riktig digital inre marknad. Den kommande sektorsgranskningen kommer att hjälpa kommissionen förstå och tackla hindren för e-handel till nytta för europeiska medborgare och företag, sade Margrethe Vestager under ett tal i Berlin på torsdagen.

Tre områden prioriteras

Den 6 maj ska en strategi för en inre marknad läggas fram där tre områden kommer att prioriteras. Bättre tillgång till varor och tjänster via Internet, förbättring av infrastrukturen och bättre interoperabilitet inom industrin.

Granskningen kommer att fokusera på kontraktsenliga hinder för varor och digitala tjänster, och ska göra det möjligt för kommissionen att upprätthålla konkurrenslagstiftningen. Kommissionen säger sig också vara redo att starta enskilda undersökningar av konkurrensbrott. Som till exempel missbruk av dominerande marknadsställning och begränsande affärsmetoder.

Det här är inte första gången EU är försöker få ordning på den gränsöverskridande e-handeln. EU-kommissionen har även planer på att tvinga nätbutiker att sälja sina varor till alla 28 medlemsländer, något som inte uppskattas av alla.

 

Källor: ReutersSvD

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!