Ebay planerar för en framtid utan PayPal och Ebay Now

Ebay nådde inte riktigt upp till sina uppsatta mål under årets tredje kvartal. Varken när det gäller omsättning eller vinst. Men mer intressant är vad som komma skall för e-handelsjätten. Nästa år väntas en avknoppning av Paypal och kanske även en skrotning av leveransservicen Ebay Now.

I slutet på förra veckan släppte Ebay lite siffror för årets tredje kvartal. Omsättningen under perioden landade på 4,35 miljarder dollar, en ökning med 12 procent. Nettovinsten var däremot inte lika upplyftande.

E-handelsjättens nettovinst för tredje kvartalet landade på 673 miljoner dollar, en minskning med 2,3 procent jämfört med motsvarande period förra året, 689 miljoner dollar. Men det snackades inte bara om siffror när kvartalets rapport lades på bordet.

Annons
Annons

Utan även vad som kommer att hända under de kommande månaderna. Det har snackats mycket om PayPals avknoppning den senaste tiden, och i september meddelade Ebay att man kommer att börsnotera betaltjänsten som ett separat bolag under andra halvan av 2015.

Kan lägga ner Ebay Now

PayPal hade ett starkt kvartal och är på god väg att nå 1 miljard mobila transaktioner under 2014, och man tror nu att de båda företagen kommer att klara sig bättre på varsitt håll.

– Snabbt föränderliga konkurrenskraftiga miljöer inom handel och betalningar understryker möjligheterna för Ebay och PayPal, och lyfter fram fördelarna med att vara två självständiga bolag. Nu när vi ska separera Ebay och PayPal under 2015 är våra team fokuserade på att säkerställa att båda verksamheter är inställd för långsiktig framgång, säger John Donahoe, vd och koncernchef  för Ebay.

En annan intressant nyhet är att Ebay Now, e-handelsjättens leveranstjänst som med hjälp av en armada personliga shoppare hämtar upp varor i lokala butiker som sedan levereras hem till dörren, ser ut att skrotas. Donahoe ville först inte säga det rakt ut, men han verkar inte vara helt emot tanken.

– Det finns ingen aktiv plan för att stänga ner den, men jag tror att kunder som vill ha leverans samma dag tenderar att handla förbrukningsvaror och matvaror. Det är inte riktigt vår sweet spot. Köp online och hämta i butiken, det är den typen av saker som är relevanta för Ebay-kunder, säger John Donahoe.Källor: IR, TC, ReCode

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!