Flygstoppet för Boeing kan påverka global e-handel

Vanligt med e-handelspaket på passagerarplan.

Tidningen Parcel and Postal Technology rapporterar att flygstoppet för den nya flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 kan skapa problem för e-handeln. Planet som lanserades så sent som 2017 har varit med i två katastrofala krascher där totalt 346 människor omkommit.

Dessa krascher har nu lett till att flygplansmodellen stoppats från att flyga av myndigheter och flygbolag. Den får därmed inte användas i väntan på utredningen kring krascherna.

Annons
Annons

Upp till 10% av omsättningen

Planet är inget fraktplan men enligt logistikföretaget ParcelHero så är modellen tydligen perfekt för mindre försändelser.

- 737 Max 8 är ett flygplan med smal kropp. Det betyder att det inte är i närheten av sin storebror 747:s lastkapcitet, men det är perfekt för att transportera mindre föremål som e-handelsförsändelser, säger David Jinks, från ParcelHero, till tidningen.

Enligt ParcelHero så kommer uppemot 10 procent av omsättningen från dessa passagerar-fokuserade flygplan från just paket som fraktas tillsammans med bagaget.

Modellen populär i USA och Kina

Att hundratals 737:or nu tas ur service kan därmed få en märkbar effekt på exempelvis internationell e-handel. Det lär inte handla om något totalt stopp men leveranser som vanligtvis tar 2-3 dagar kan nu bli försenade, enligt fraktbolaget.

- Om du skickar varor till länder som servas med 737 Max 8-flygplan, eller förväntar dig saker från länder som USA eller Kina kan du uppleva vissa problem som en del av det fortsatta utfallet av de tragiska olyckorna, säger David Jinks.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!