Flygstoppet för Boeing kan påverka global e-handel

Vanligt med e-handelspaket på passagerarplan.

Tidningen Parcel and Postal Technology rapporterar att flygstoppet för den nya flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 kan skapa problem för e-handeln. Planet som lanserades så sent som 2017 har varit med i två katastrofala krascher där totalt 346 människor omkommit.

Dessa krascher har nu lett till att flygplansmodellen stoppats från att flyga av myndigheter och flygbolag. Den får därmed inte användas i väntan på utredningen kring krascherna.

Annons

Upp till 10% av omsättningen

Planet är inget fraktplan men enligt logistikföretaget ParcelHero så är modellen tydligen perfekt för mindre försändelser.

- 737 Max 8 är ett flygplan med smal kropp. Det betyder att det inte är i närheten av sin storebror 747:s lastkapcitet, men det är perfekt för att transportera mindre föremål som e-handelsförsändelser, säger David Jinks, från ParcelHero, till tidningen.

Enligt ParcelHero så kommer uppemot 10 procent av omsättningen från dessa passagerar-fokuserade flygplan från just paket som fraktas tillsammans med bagaget.

Modellen populär i USA och Kina

Att hundratals 737:or nu tas ur service kan därmed få en märkbar effekt på exempelvis internationell e-handel. Det lär inte handla om något totalt stopp men leveranser som vanligtvis tar 2-3 dagar kan nu bli försenade, enligt fraktbolaget.

- Om du skickar varor till länder som servas med 737 Max 8-flygplan, eller förväntar dig saker från länder som USA eller Kina kan du uppleva vissa problem som en del av det fortsatta utfallet av de tragiska olyckorna, säger David Jinks.

Annons