Försäljningen av oönskade julklappar peakar idag

Hundra miljoner i begagnathandeln.

Över 100 miljoner i annonsvärde lades förra året ut på Blocket i mellandagarna. Oönskade julklappar säljs uppenbarligen av efter julafton och idag, den 27 december, sägs toppen ligga för begagnathandeln i mellandagarna.

- Begagnathandeln tar ingen paus under jul och mellandagar. I regel är den som störst den 27 december. Vi ser många annonser där det står "aldrig använd", "lapparna kvar" och "obruten förpackning". Det vittnar om att klappar säljs vidare. Många säljer också saker som blivit överflödiga när nya saker kommit i ägo under julafton, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Annons
Annons

"Man vill inte be om kvitto"

I fjol landade slutsumman för utannonserat värde på cirka 106 miljoner kronor under perioden 24-30 december, enligt Blockets siffror gällande privathandeln. I år sägs begagnathandeln ha kommit igång redan vid sextiden på julaftonsmorgonen. Blocket tror sig veta varför man inte bara returnerar oönskade julklappar.

- Det finns en rad olika skäl till varför man säljer vidare sina klappar på Blocket. Dels att man inte vill be om kvitto, eller så tycker man att är enklare och snabbare att någon kommer och köper istället för att returnera varan. Sen finns de som provat klappen, men inser dagen efter att man faktiskt inte vill ha den, säger Linnéa Aguero.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!