Försäljningstapp för Apotea när recepttjänst låg nere

Teknikproblemen hos E-hälsomyndigheten fick konsekvenser för bland andra nätapoteket Apotea, som förlorade hundratusentals kronor i försäljning när kunderna inte kunde göra beställningar.

Under tisdagen drabbades E-hälsomyndigheten av tekniska problem som resulterade i att den elektroniska recepttjänst som läkare och apotek använder sig av låg nere i ungefär sju timmar. Problemen ska ha börjat vid 14.30 och först vid 21.45 var problemet löst, enligt uppgifter i Aftonbladet.

"Samhällsfunktion som inte får vara trasig"

Under den här tiden kunde läkare inte skriva ut recept till sina patienter, och inga patienter kunde hämta ut någon medicin, även om det ska ha gått att göra manuella undantag vid brådskande ärenden.

Annons
Annons

Pär Svärdson, VD på nätapoteket Apotea, uppskattar att problemen ledde till förlorad försäljning på ett par hundra tusen kronor för företaget. Han säger vidare att några hundra kunder inte fick sina mediciner inom den tiden Apotea hade lovat, och att teknikproblemen innebär en hel del övertid för hans personal som nu måste göra det arbete som inte gick att genomföra under gårdagen.

- Men det här är betydligt allvarligare än så. Om någon är i behov av en jätteviktig medicin så kan läkaren inte skriva ut. Det här är en samhällsfunktion som inte får vara trasig, säger han.

Förväntar sig omfattande utredning

Pär Svärdson menar att teknikproblemen kan ha fått konsekvenser inte minst för äldre och sjuka människor som kanske bor långt från ett fysiskt apotek. Man kanske ringer för att kolla att ens medicin finns inne och sedan kör åtta mil till ett apotek bara för att få veta att det inte går att hämta ut den.

- Det är oerhört viktigt för oss och för alla andra apotek att recepttjänsten fungerar.

Apoteas VD har ännu inte fått något besked om vad teknikproplemen, som ska vara ovanliga i sitt slag, berodde på men han förväntar sig att det kommer att göras en omfattande utredning om vad som gick snett.

- Alla parter kommer att kräva svar, avslutar Pär Svärdson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!