Framtidens bil kan bli ett utlämningsställe

"Helt oberoende av fasta rutter eller tidtabeller".

Mercedes-Benz har en plan för framtidens städer. En ny typ av bil som kan byta kaross. Ett självkörande eldrivet chassi ska kunna förvandlas från en personbil till en lastbil och tvärtom, beroende på behov. Det nya konceptet ska förstås också vara smart och analysera och planera körningar och ”karossbehov” efter tillgång och efterfrågan.

- Systemets nav får också reda på om ett existerande fordon känner av en folksamling någonstans, och flyttar då fler fordon dit. Det blir alltså en typ av kollektivtrafik som är helt oberoende av fasta rutter eller tidtabeller. Den som vill åka eller transportera något beställer helt enkelt en transport, och väntar på att den kommer, förklarar Mercedes.

Annons
Annons

Bilen kan förvandlas för olika uppgifter

"Mobil utlämningsplats för paket"

Detta sägs göra att problemen med kostnader för kollektivtrafik på landsbygden eller på obekväm arbetstid försvinner. Den nya bilen, om vi får kalla den det, kan antingen ta 12 personer eller tio EU-pallar när “godsmodulen” används. Dessa är dock inte de enda alternativen.

- Det finns också helautomatiserade lastsystem som kan fungera som mobil utlämningsplats för paket eller matkassar till konsumenter, förklarar Mercedes.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!