Ny rapport: Fyra av tio vill ha sin post varje dag

E-handeln utgör en allt större del.

Förra veckan gick diskussionerna varma kring PostNords plan att dela ut brev varannan dag istället för varje dag (vardag).

LÄS ÄVEN: PostNord om den "förödande" nyheten: Gäller inte varubrev

Annons
Annons

Det har inte skett ännu men PostNord sägs föra en dialog med PTS (Post- och telestyrelsen) om att få inleda tester med brevutdelning varannan dag.

"Andelen har minskat"

Nu meddelar PTS att de helt enkelt ställt frågan till svenskarna. I en ny undersökning kring svenskarnas syn på postservice och postutdelningen står det klart att färre är beroende av femdagarsutdelning.

- Svenskarna har ett minskat behov av att få posten utdelad fem dagar i veckan. I undersökningen är det drygt fyra av tio som uppger att de är beroende av femdagars-utdelning av post. Andelen har minskat jämfört med tidigare undersökningar, meddelar PTS.

"En av fem är missnöjda"

Den senaste undersökningen gjordes 2016 och sedan dess har samtidigt missnöjet med postutdelningen ökat.

- En av fem tillfrågade är missnöjda med hur utdelningen fungerar, och då främst att posten inte kommer fram i tid.

"Förutsägbarhet viktigare än hastighet"

Det står samtidigt klart att e-handeln tar en allt större andel av postmarknaden.

- Brevens betydelse minskar medan e-handeln utgör en allt större del. Detta understryker vikten av att brev- och paketservicen måste ske utifrån användarnas behov. Det som är utlovat ska hållas. För många användare är till exempel förutsägbarhet viktigare än hastighet, säger Emma Maraschin, chef vid PTS enhet för postfrågor.

Emma Maraschin säger också att konsumenterna måste förstå att posttjänsten inte kan fortsätta fungera som den gjort förut.

Annons
Annons

Hela undersökningen finnas här.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!