Gick ej att rädda: Toys R Us konkar i Sverige och Danmark

Julförsäljningen "en stor besvikelse".

I mitten av förra året så meddelade det danska företaget Top-Toy, som driver butikskedjorna Toys R Us och BR i Norden, att de inte skulle falla offer för den konkursvåg som drabbat Toys R Us andra filialer runt om i världen. Den danska koncernen hade putsat upp e-handeln och såg ljusare tider framför sig.

- Vi är nu på väg att få ordning på e-handeln och ska gå från att vara dåliga till att bli riktigt bra online, sade Per Sigvardsson, vd för Top-Toy, i juni 2018.

Annons
Annons

Under oktober månad kunde vi även berätta om att Top-Toy hade investerat i robotlagret Autostore, som skulle stärka företagets e-handelsverksamheter. Företaget tog alltså e-handelssatsningen mycket seriöst.

LÄS ÄVEN: Robotlager ska lyfta Toys R Us nordiska e-handel

Omställningen var dock för sent påtänkt och företaget har nu försatts i konkurs. Den 28 december så ska TOP-TOY A/S ha begärts i konkurs i Danmark, Sverige och Finland. Top-Toy står även bakom Toysrus.no men enligt norsk media så ska inte verksamheten i Norge vara påverkad.

Företagets fysiska butiker, i de drabbade länderna, ska ha varit öppna och accepterat exempelvis julreturer fram till den 31 december 2018.

"Har arbetat dygnet runt"

Företaget var faktiskt redan på väg in i en rekonstruktion, som blev godkänd den 21 december, men en mycket dålig julförsäljning ska ha satt spiken i kistan. Top-Toy ska även ha letat efter köpare av verksamheterna, något som dock misslyckats.

- Vi hade kommit långt och fått vår plan godkänd av fordringsägarna och domstolen. Vi har arbetat dygnet runt för att skapa ett ramverk för en rekonstruktion av Top-Toy, men idag måste vi erkänna att det på grund av en misslyckad julförsäljning inte längre går att fortsätta rekonstruktionen, säger Per Sigvardsson i en kommentar.

"Orsaken är ökad digitalisering"

Top-Toys julförsäljning ska ha hamnat långt under budget och företaget kallar det för "en stor besvikelse".

- Orsaken till den kritiska situationen hos Top-Toy är ökad digitalisering, ett ökat antal konkurrenter och förändrade lekvanor bland barn, meddelar företaget.

Annons
Annons

Vad som kommer att hända med e-handeln är något oklart men företaget har just nu en utförsäljning på sina nordiska sajter, för Toys R Us och BR, som gäller fram till den 4 januari. Konkursen meddelas även via en popup på företagets danska e-handelssajter.

Vad kommer att hända med nätbutikerna för BR och Toys R Us i Norden?

- Vi har inte mer information just nu, säger företaget i en kommentar till Ehandel.se.

Verksamheten är nu i konkursförvaltarens händer och då flera banker har panter i bolaget så förväntas leverantörer till Top-Toy stå tomhänta.

- Under det senaste räkenskapsåret redovisade Top-Toy operativa förluster på 149 miljoner danska kronor och var tvungen att skriva ned bolagets goodwill till följd av rekonstruktionen. Detta innebar att bolaget slutade med förluster på 2,031 miljarder danska kronor, meddelar Top-Toy.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!