Googles rivaler rasar över ansökan om toppdomäner

Den ena giganten efter den andra försöker få kontroll över de nya toppdomänerna. Just nu är det Google som försöker knyta åt sig ett antal passande ord, bland annat .search och .map. Toppdomäner som skulle kunna ge sökjätten en än mer dominerande ställning på marknaden enligt kritikerna.

Kampen om toppdomäner rullar vidare. I förra veckan berättade vi om Amazons ansökan om att registrera toppdomänerna .book, .author och .read retat upp deras rivaler. Nu är det sökmotorjätten Google som är i ropet.

Förra året spenderade Google nämligen närmare 18.7 miljoner dollar i ett försök att få kontroll över  ett hundratal toppdomäner, bland annat .search, .fly, och .map. Och det krävs nog knappast några raketforskare att just de valen spelar ganska väl med Googles kärnverksamhet.

Annons
Annons

Men man är inte ensam om att vara intresserade av att komma över just de toppdomänerna och lobbyverksamheten, FairSearch som bland annat inkluderar företagen Microsoft, Nokia, Oracle vill inte se dem hamna i Googles händer.

Ett evigt monopol

Enligt FairSearch skulle Googles begäran få katastrofala effekter på konkurrensen, och man har nu lämnat in en skriftlig anmälan till ICANN som har sista ordet om vem som kommer att få kontroll över toppdomänerna.

I klagomålet säger FairSearch att om man godkänner ansökan skulle det innebära att lämna över ett evigt monopol på generiska söktermer till ett enda företag. Man menar också att man måste väga in Googles position på sökmarknaden, och att företaget inte behöver mer hjälp med att avvärja potentiella konkurrenter genom att ge dem kontrollen över vem som kan utnyttja toppdomänen .search.

FairSearch uppmanar också ICANN att avslå ansökan när det gäller .fly och .map. Man menar att Google kan utnyttja dem för att särbehandla sina egna tjänster för att stärka sin i dag redan dominanta position.

Källa: The Verge

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!