Här är e-handelsjättens nya lösning på sista milen

Öppnar även en fond på 1 miljon dollar.

Amazon har köpt flygplan, lastbilar och båtar. Företaget jobbar på att ta över allt mer av logistikkedjan och bli mer självständiga gällande frakten ut till kunden. Den så kallade sista milen hanterar de ibland själva, i till exempel tjänster som Amazon Fresh och Prime Now. De har även introducerat program som Amazon Flex som låter privatpersoner jobba extra med att köra ut paket åt e-handlaren.

LÄS ÄVEN: "Relativt smärtfritt" att agera chaufför åt Amazon

Annons
Annons

Den sista milen sköts dock ofta av andra bolag som till exempel UPS, FedEx eller USPS. Nu tar Amazon nya tag kring denna bit av leveranskedjan och tanken är att man ska stötta personer, exempelvis Flex-förare, att starta fraktbolag som kör ut paket åt Amazon.

"Tiotusentals kurirer över hela USA"

Grunden kommer att ligga i att Amazon kan garantera att företagen får en viss volym ifrån e-handlaren. Det ska dock även finnas stöd, i form av teknik för att sköta leveranser, kurser, rabatter på tjänster, försäkringar samt leasing av fordon.

- Med tiden kommer Amazon att stärka hundratals nya småföretagare, som kommer att anställa tiotusentals kurirer över hela USA. Dessa kommer att ansluta sig till en robust, befintlig grupp av traditionella transportörer, samt små och medelstora företag som redan anställer tusentals förare som levererar Amazon-paket, skriver företaget.

Billiga Amazonmärkta fordon

Plattformen, och därmed även Amazons pressade priser på de materiell som behövs, ska göra att den som vill kicka igång ett nytt fraktbolag endast ska behöva punga ut med runt 10 000 dollar, alltså motsvarande cirka 90 000 kronor.

- Erbjudanden finns på Amazonmärkta fordon, som är anpassade för leveranser, profilkläder, bränsle, omfattande försäkringsskydd och mycket mer, skriver företaget.

Samtidigt sätter e-handlaren upp en fond på 1 miljon dollar som militärveteraner kan ta del av om de vill starta upp just ett sådant fraktbolag som kör åt Amazon.

"Det var en no-brainer"

En av Amazons beta-testare av det nya programmet, Olaoluwa Abimbola, ska ha börjat som en Flex-förare för e-handelsjätten.

- Jag körde för Amazon Flex när jag hörde om möjligheten att starta mitt eget leveransföretag. Med Amazons resurser och logistikerfarenhet i ryggen och deras uppmuntran att "lära mig medan jag tjänar", var detta en no-brainer. På bara fem månader har jag anställt mer än 40 personer, säger Olaoluwa Abimbola.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!