Fler köp och sök via mobilen hos nätjättarna

Mobila enheter står nu för mer än hälften av försäljningen på Alibabas marknadsplatser, och när folk söker på Google, gör en majoritet det med hjälp av sina smarta telefon.

Enligt undersökningen State of Mobile Commerce Report, framtagen av Criteo, står mobila enheter för över en tredjedel av den globala e-handeln. Samtidigt är smartphones nu den dominerande enheten och har därmed ersatt surfplattan.

Siffror som visat sig stämma ganska överens med vad vi upplever här hemma i Sverige. Men även om vi till och med ligger över det globala genomsnittet, enligt Ehandel.se Analytics, så är den mobila handeln ännu större på vissa håll.

Annons
Annons

När den kinesiska e-handelsjätten Alibaba i förra veckan släppte sin delårsrapport för fjärde kvartalet 2014 passade man på att dela med sig av lite siffror, bland annat om hur den mobila handeln växer på deras e-handelsplattformar.

M-handeln ökade med 257 procent

Under kvartalet ökade försäljningen på mobila enheter med hela 257 procent jämfört med samma period föregående år, och står nu för 51 procent av den totala omsättningen på Alibabas plattformar. Siffror som troligtvis kommer att fortsätta att öka med tanke på att Alibaba jobbar aktivt för att flytta över e-handeln i mobilen.

Nyligen lanserade man ett antal nya verktyg för säljare på marknadsplatsen Taobao. Något som ska få dem att överge sina datorer för att istället sköta butiken helt via mobilen. Men det e-handlas inte bara via de smarta telefonerna, det söks en hel del också och här spelar nu mobilen en ännu större roll än den traditionella datorn.

Google släppte nyligen siffror som visar att mobila sökningar gått om sökningar gjorda med hjälp av en dator. I undersökningen, som omfattade tio länder, däribland USA och Japan, klumpade sökjätten till och med ihop surfplattor tillsammans med stationära datorer.

Med tanke på den kraftiga tillväxten av mobila sök är det kanske inte så konstigt att Google för några veckor sedan rullade ut vad som kallats mobilegeddon. En uppdatering till deras sökmotor som sades premierar sajter anpassade för mobilen, något e-handlare dock inte känt av ännu. Microsoft har nu även meddelat att deras sökmotor Bing också ska börja premiera mobilvänliga sidor de kommande månaderna.

 

Källa: ReutersSearchEngineLand
Foto: Google Nexus

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!