Hemköp återupptar samarbetet när Middagsfrid ser över kylan

Efter de senaste dagarnas rapporteringar om bristande kylrutiner vid leverans av färdigplanerade middagskassar återupptar nu Hemköp och Middagsfrid samarbetet.

I tisdags avslöjade Svenska Dagbladet att Middagsfrid och Hemköp kör ut sina färdigplanerade matkassar utan aktiv kyla i bilarna. Istället har fryst köttfärs, kyckling och fisk lagts i frigolitlådor med is tills maten uppemot sju timmar senare nått kunden.

Något Christoffer Thiel, logistikchef på Middagsfrid, kallade för passiv kyla och som enligt de tester företaget gjort garanterade att varorna alltid förvarades i temperaturer under 4 grader hela vägen tills de når kunden.

Annons
Annons

– De tester vi har gjort med passiv kyla har visat att våra matkassar har hållit samma kylnivå som vid transporter i kylbilar. Miljöförvaltningen i Stockholm har också genomfört en livsmedelskontroll av Middagsfrid, utan anmärkningar, skriver Middagsfrid i ett pressmeddelande.

Kommer att utöka kyltesterna

Middagsfrid säger även att man informerat kunderna om att dessa ingredienser ska förvaras i kylskåp innan tillagning och inte frysas om, men enligt Livsmedelsverket kan hanteringen bryta mot livsmedelslagstiftningen. Under gårdagen meddelade Hemköp därför att man stoppade leveranserna av mat i Middagsfrids lastbilar tills frågan är löst.

Något som nu verkar vara fallet och samarbetet ska därmed återupptas. Om det innebär att Middagsfrid kommer att leverera frysta varor med kylbilar framgår inte men enligt Hemköp ska leveranserna nu följa rådande livsmedelslagstiftning. Middagsfrid meddelar samtidigt att kylkvaliteten ska säkras före nästa leveranstillfälle och kyltesterna kommer att utökas.

– Vi har nu säkrat att Middagsfrid möter de kriterier livsmedelslagstiftningen ställer för närmaste matkasseleverans. Allt för att fortsätta kunna garantera att du som kund ska känna dig trygg och säker när du handlar mat hos oss, online som i butik, skriver Hemköp i ett pressmeddelande.

Dagligvarukedjan påpekar samtidigt att frågan enbart har gällt färdiga middagslösningar. Lösplock, det vill säga varor som kunden själv beställer via nätet för hemkörning, har alltid distribuerats med Hemköps egna kylbilar för att garantera en obruten kyl- och fryskedja.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!