Hundratals lovades jobb hos NetOnNet i bluffhärva

130 personer lovades jobb på ett nytt NetOnNet-lager i Växjö. När det var dags för första arbetsdagen visade sig allt vara en stor bluff. Bakom det hela ligger en 43-årig man som sedan tidigare är känd av polisen.

Smålandsposten har under de senaste dagarna rapporterat om hur 130 personer lovats jobb på NetOnNets lager i Växjö. Anställningskontrakten var påskrivna och i måndags var det dags för första arbetsdagen.

Ett hundratal personer samlades då utanför transport- och logistikföretaget Alwex lagerlokaler i Räppe. Där skulle de mötas upp av den 43-åriga chefen för att få mer information om sina nya jobb. Men han dök aldrig upp och på Alwex hade man ingen aning om vad som hänt.

Annons
Annons

– Det här är förfärligt. De agerar bedrägligt mot så många människor och utnyttjar vårt varumärke, säger Mats Lundmark, vd på Alwex.

Påhittat bolag

Bakom bluffen ligger enligt polisen en 43-årig växjöman som sagt att hans bolag Jusab AB, som ska vara påhittat, skulle öppna lagerverksamhet tillsammans med Alwex för att hantera produkter åt NetOnNet.

Men inte heller NetOnNet, som nyligen börjat expandera sitt lager i Borås, hade någon aning. Inte heller har man några planer på att öppna ett lager i Växjö

– Jag blev helt bestört och förstår inte hur det här har kunnat hända. Vi har inga planer på att öppna ett nytt lager i Växjö. Netonnet har ingenting med det här att göra, säger NetOnNets säkerhetschef Jonas Reinsjö.

Sagt upp sig från jobbet

Den utpekade 43-åringen är sedan tidigare känd av Kronobergspolisen och ska redan utredas för ett tiotal bedrägerier. Förundersökningar har inletts runt de anmälningarna och misstankarna gäller olika sorters bedrägerier och urkundsförfalskning.

Vad 43-åringen tjänat på genom att utföra den här bluffen kan polisen bara spekulera i. Kanske kan det röra sig om att han av någon anledning behövt kunna visa att det finns anställda i det påstådda bolaget.

Men det är inte bara NetOnNet och Alwex som drabbats. Många av de som nappat på jobberbjudandet har sagt upp sig från fasta jobb på andra arbetsplatser.

– Jag har hus och barn och har lämnat ett fast jobb för det här. Nu står jag helt utan jobb och inkomst, säger en man som vill vara anonym till Smålandsposten.

Annons
Annons

Källor: SMP (1, 2, 3), BT.se

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!