IKEA Norge: ”Kommer inte etablera nya butiker”

E-handeln ökade med 8 procent.

I december meddelade Ikea att de fyra planerade varuhusen i Vestby, Danebu, Ålesund och Tromsø i Norge ska skjutas upp, och anledningen sades vara tuffa handelsvillkor i Norge. När eller om de nya Ikea-varuhusen skulle byggas klara, var just då ganska oklart.

– Vi törs inte ange någon ny tidpunkt än, mer än så kan jag inte säga, sa Gudrun Kathle Lægerid, kommunikationsansvarig på Ikea, i en tidigare kommentar.

Annons
Annons

Det var då varken första och sista gången Ikea avbröt sina planer på nya varuhus. Två månader innan varuhusen i Norge pausades, beslöt Ikea i Danmark att stoppa bygget av ett nytt möbelvaruhus i Esbjerg.

LÄS ÄVEN: IKEA stoppar nytt varuhus på grund av e-handeln

"Mindre villiga till att resa"

Anledningen meddelades då vara att fler danskar väljer näthandeln framför de fysiska butikerna. Nu uppges samma anledning stoppa de nya varuhusen i Norge.

Fysiska butiker är grunden för vår verksamhet, men mycket har förändrats under de senaste åren. Jag är därför mycket ledsen att meddela att vi inte kommer att etablera nya butiker, säger Clare Rodgers, Norgechef på Ikea, till den norska nyhetssajten E24 och tillägger: 

Våra kunder har blivit mindre villiga till att resa för att handla.

Ikeas byggplaner ska också ha varit ganska kontroversiella eftersom företaget bland annat hade köpt åkermark som de skulle bygga varuhusen på. Alla de platser som Ikea skulle bygga på är enligt nyhetssajten officiellt till salu.

Minskat med 4 procent

E24 skriver även i en annan artikel att omsättningen för Ikea Norge har fallit för första gången, vilket uppges vara på grund av att betydligt färre människor besöker butikerna. Butiksbesöken har minskat med drygt 4 procent under det senaste året.

Samtidigt ska besök på Ikeas norska e-handeln ökat lika mycket, med 4 procent. Näthandelns omsättning ska också ha ökat med 8 procent från 2017.

Annons
Annons

Helårsomsättningen för 2018 ska dock ha minskat till 7,89 miljarder norska kronor, jämfört med 8 miljarder året innan. 

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!