Inte bara e-handeln som orsakar butiksdöd i city

Höjda hyror slår undan butikerna.

Under de senaste åren har tusentals små butiker fått stänga, varpå deras lokaler har tagits över av nationella kedjor. När de sedan också får stänga, har hyresvärdarna inte velat sänka hyrorna och nu gapar butikslokalerna tomma.

LÄS ÄVEN: Butiksdöden kan komma till Sverige redan nästa år

Annons
Annons

Så beskriver tidningen The Guardian situationen i New York, som enligt har drabbats hårt av våra förändrade handelsmönster. Enligt artikeln står 12 procent av alla butikslokaler i stadsdelen Upper West Side numera tomma. Anledningen uppges vara e-handeln, och framför allt Amazon, men också att hyrorna helt enkelt har trissats upp till en för hög nivå.

Tomma lokaler blev kris i sig

Det har i sin tur fått både människor och företag att lämna Manhattan, där en del områden har så pass många tomma lokaler att det i sig har blivit ett problem.

- Hyrorna har sjunkit men nu finns det så många tomma butiker och ingen vill vara där ensam. Så det har skapats en ännu större kris, säger mäklaren Robin Zendell till The Guardian.

Men även om e-handeln alltså delvis ses som orsaken till butiksdöden i den amerikanska metropolen, så kan den vara på väg att hjälpa till med en lösning på problemet.

LÄS ÄVEN: E-handeln tar över - 178 000 nya jobb på 15 år

Butiker som marknadsföring?

Zendell menar att e-handel är bra för saker man behöver, men inte fullt så bra för saker man vill ha. Därför kan framtidens handlare mycket väl vara i behov av de tomma butikslokalerna, som alltså nu har sjunkit något i pris.

- Fysiska butiker brukade bara handla om försäljning, men nu handlar det om marknadsföring. Det handlar om att styra människor till Internet och att hjälpa dem att förstå din produkt.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!