PostNord: Kina står för 36% av e-handeln från utlandet

Därför flyttas hanteringen av Kinapaketen till Örebro.

Över en tredjedel, 36 procent, av alla e-handelsförsändelser som kommer till Sverige från andra länder, har skickats från Kina. Det berättar PostNords kommunikationsdirektör Thomas Backteman för Ehandel.se.

120 av 150 tusen kommer från Kina

Det gäller dock bara om man tar hänsyn till alla e-handelsförsändelser som kommer in i Sverige. Ser man enbart till de postmängder som anländer till Arlanda så är andelen av de e-handlade paket som härrör från Kina betydligt högre, enligt Thomas Backteman. 

Annons
Annons

- När det gäller Arlanda så pratar vi i termer av att cirka 120 000 av 150 000 försändelser som skickas dit varje dag, kommer från Kina, säger han.

Han betonar också att uppgiften om att gåvor inte ska omfattas av de nya avgifterna, förutsätter att gåvan skickas från en privatperson till en annan. Känner man någon i Kina som vill köpa en present och skicka till Sverige, så behöver mottagaren inte betala några moms- eller tullavgifter. Däremot gäller den regeln inte när det är ett e-handelsföretag som är avsändaren.

"Oerhört smidigt"

I morse kunde vi även berätta att Kinaposten hädanefter kommer att hanteras i Örebro.

LÄS ÄVEN: Kinaposten hamnar i Örebro - tullager på gång

Och att den lösningen öppnade sig var närmast en slump. PostNord håller nämligen på att bygga en ny terminal för den ordinarie verksamheten i Örebro. I samband med det så blir den gamla terminalen ledig.

- Samtidigt så har vi ett avtal på den gamla terminalen som sträcker sig fram till årsskiftet, så då var det oerhört smidigt att vi kunde utnyttja den terminalen med. 

Tanken är nu att det nya tullagret, som ska hantera både Kinaposten och annan post från länder utanför EU, ska vara i bruk redan den 1 mars. Alltså samma dag som de nya avgiftsreglerna börjar att gälla.

Många nyanlända tros komma i jobb

Och med tanke på de snabba puckarna i ärendet, så lämpar sig Örebro också på så sätt att man där bedömer att det kommer att vara lätt att hitta folk som vill jobba på den nya terminalen.

Annons
Annons

- Fördelen med Örebro är att det är en ort som exempelvis tagit emot väldigt många nyanlända, och vi bedömer att vi kommer att kunna hitta mycket kvalificerad arbetskraft rätt snabbt där.

Rekryteringen kommer att skötas via bemanningsföretag, eftersom PostNord i dagsläget helt enkelt inte vet hur mycket personal som kommer att behövas på tullagret. Det beror helt enkelt på vad som händer med mängden Kinapost när de nya avgifterna är i fullt bruk.

Inledningsvis räknar man med att behöva rekrytera ett hundratal personer, men bemanningsföretagen som PostNord samarbetar med har förberett sig på att det på sikt kan komma att behövas flera hundra medarbetare på tullagret. 

Inte märkt av någon minskning

Även om PostNord menar att de nya reglerna kommer att leda till färre paket från Kina, så har man än så länge inte märkt av någon minskning.

- Nej, det är inget vi märkt ännu i alla fall, såvitt jag vet. Det är samma mängder som vanligt än så länge, men det kan förstås vara en fördröjningseffekt av att folk beställt grejer innan moms- och tullreglerna bestämdes.

Arlanda ska fortsätta med grovsortering

Att Kinaposten ska hanteras i Örebro innebär dock inte att Arlanda blir helt befriade från breven.

- Arlanda kommer fortfarande att göra en grovsortering, och det görs manuellt. Det som är gåvor, expressfrakt eller rekomenderad post kommer att stanna på Arlanda och resten kommer att skickas till Örebro för vidare hantering. Vår bedömning är att den övervägande delen av försändelserna kommer att skickas till Örebro, säger Thomas Backteman.

Lättnad på Arlanda

På Arlanda ska man ha uttryckt att man välkomnar att hanteringen av merparten av Kinaposten inom kort flyttas till Örebro.

- De tycker att det ska bli skönt när vi hittar en process som lättar trycket på Arlanda, som har varigt väldigt högt, främst under andra halvan av 2017. 

Kommer ni att kunna spåra alla privatpersoner som det nu ska skickas ut avgiftsavier till?

- Ja, vi kommer att läsa in alla adresser maskinellt och det är ju så att även de kinesiska e-handlarna ofta kräver mobilnummer. Så på huvuddelen av försändelserna har vi telefonnummer till mottagaren och då aviserar vi dem via sms. Och har vi inget mobilnummer så kommer vi fortfarande att läsa in breven och skicka en brevavisering till mottagaren. Vi har sagt att det ska ske inom tre dagar efter att varan anländer. Sen har man 14 dagar på sig att betala in momsen och gör man inte det så skickas varan tillbaka till ursprungslandet.

Vad händer med Kinaposten när ert avtal för tullagret går ut vid årsskiftet?

- Vi vet inte i dagsläget. Det är svårt att bedöma hur flödena kommer att utvecklas efter att regelverket kommit på plats. Vi måste avvakta och se innan vi kan vara säkra på hur det kommer att se ut.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!