Kinnevik ökar vinsten och planerar nya investeringar

Investmentbolaget Kinnevik, med flera stora e-handelbolag i portföljen, ökar sin vinst för det fjärde kvartalet 2014. Det framgår av bokslutskommunikén som även skvallrar om kommande investeringar på upp till 1 miljarder kronor under 2015.

Kinnevik, som snart planerar att välkomna förre finansministern Anders Borg i styrelsen, redovisar en vinst efter skatt på 7 868 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2014. Det kan jämföras med vinsten på 4 258 miljoner kronor motsvarande period året före.

Kinnevik är storägare i bland annat Millicom, Tele 2, MTG, Metro och Transcom, men även i de välkända e-handelsföretagen Zalando, Rocket Internet och Global Fashion Group. En sammanslagning av de fem e-handelsföretagen Dafiti, Jabong, Lamoda, Namshi och Zalora.

Annons

– De framgångsrika börsintroduktionerna av Zalando och Rocket Internet bekräftade vår långsiktiga vision och operativa modell, där vi investerar i ett tidigt skede utifrån en stark övertygelse och stödjer bolagen under deras uppbyggnadsfas. Resultatet är att de vid rätt tidpunkt kan ta steget till att bli självständiga, börsnoterade företag. Det kombinerade värdet på vårt innehav i de två bolagen var i december 2014 sex gånger högre än vår totala investering under perioden 2009–2013, säger Kinneviks vd Lorenzo Grabau.

Qliro in i spännande fas

Under fjärde kvartalet 2014 ökade Kinneviks substansvärde med 7,7 miljarder kronor, eller 10 procent, till 84,4 miljarder kronor, eller 304 kronor per aktie. Tillväxten i substansvärde drevs av en 18-procentig ökning av värdet på Kinneviks investeringar inom e-handel och marknadsplatser, som nu står för 51 procent av substansvärdet.

Grabau lyfter också fram att Zalandos försäljning ökade med 27,7 procent mellan januari–september 2014, och att den redovisade rörelsemarginalen uppgick till 1 procent för perioden. Samtidigt som CDON Group, som bytte namn till Qliro Group, står inför en ny spännande fas i och med lanseringen av betalningsplattformen Qliro.

– Vi investerade 241 miljoner kronor i Qliro Group, främst via nyemissionen på 647 miljoner kronor för att stödja lanseringen av betalningstjänsten Qliro samt för att snabbare kunna genomföra tillväxtplanerna för bolagets viktigaste verksamheter, säger Lorenzo Grabau.

Enligt bokslutskommunikén framgår det också att Kinnevik planerar att göra nettoinvesteringar, bruttoinvesteringar med avdrag för försäljning av tillgångar, på upp till 1 miljarder kronor under 2015.

Källa: Press, GP

Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!