Klagomålen växer inte i takt med antalet köp

Att e-handeln över gränserna ökar vet vi sedan tidigare. Men med olika regler inom EU:s medlemsstater kan det lätt uppstå missförstånd och dispyter mellan kund och nätbutik. Glädjande är dock att antalet klagomål inte ökar lika snabbt som antalet köp.

E-handlandet över landsgränserna ökar stadigt. 2009 hade 8 procent av Europas konsumenter köpt något på nätet från ett annat EU-land. 2013 hade den siffran nästan fördubblats till 15 procent.

Men en växande gränsöverskridande e-handel är inte bara en dans på rosor, saker kan gå fel på vägen. Det kan också vara förvirrande för många konsumenter att det finns olika regler och praxis i EU:s medlemsstater.

Annons

Glädjande är dock att antalet klagomål inte ökar lika snabbt som antalet köp enligt det europeiska konsumentnätverket, The European Consumer Centres Network, ECC-Net.

Bra på att lösa konflikter

ECC-Net som har 30 kontor i 28 länder hjälper medborgare i Europa när det gäller deras rättigheter vid köp av varor och tjänster inom Europa. 2013 fick man in 80 272 förfrågningar, en ökning med 32 procent jämfört med 2009. Av dessa ledde 32 522 fall till regelrätta klagomål, en ökning med drygt 18 procent jämfört med 2009.

– Delvis misstänker vi att konsumenter och företag är bra på att hitta lösningar på konflikter. På institutioner som Forbruger Europa, som är en del av ECC-Net, gör man också ett bra jobb med att ge råd till kunder, så att de flesta förfrågningarna inte blir till klagomål, säger Henrik Theil, informationschef på FDIH, Foreningen for Dansk Internethandel.

Oftast rör klagomålen resor men utebliven leverans av beställda varor är också vanligt förekommande, 15 procent. Att varan är fel eller defekt står för 12 procent procent av klagomålen och att produkten eller tjänsten inte motsvarade förväntningarna 10 procent.

 

Källa: Press

Annons
Annons