Konsumenter är vårdslösa när de E-handlar läkemedel

För att köpa receptbelagda läkemedel hos godkända nätapotek krävs det att man har fått läkemedlet förskrivet av en läkare. Något som få verkar veta, eller bryr sig om. Enligt en ny undersökning kan 22 procent tänka sig köpa receptbelagda värktabletter på nätet utan att först gå till läkare och få ett recept.

Allt fler köper sina läkemedel på nätet, men ett växande problem är att man som konsument kan få tag i läkemedel som inte hjälper eller som man mår dåligt av. Och samtidigt som det finns flera godkända och seriösa nätapotek, finns det tyvärr även mindre nogräknade källor.

En ny undersökning, utförd av TNS Sifo, visar också att svensken inte verkar allt för rädd för den sistnämnda kategorin. 22 procent kan nämligen tänka sig att köpa receptbelagda värktabletter på Internet utan att först gå till läkare och få ett recept.

Annons

Samtidigt kan 13 procent tänka sig att köpa receptbelagda sömntabletter på nätet utan recept. I båda fallen rör det sig om läkemedelsgrupper där det finns preparat som är narkotikaklassade. Något som framförallt gäller storstadsbor i åldern 18-29 år där 40 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa läkemedel på nätet utan recept och konsultation av en läkare.

– Det oroar oss och visar på att många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från andra, mindre nogräknade källor, säger Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket.

Ny gemensam logotyp

För att kunna köpa receptbelagda läkemedel hos något av de godkända nätapotek som finns krävs att man har fått läkemedlet förskrivet av en läkare. Något som många alltså inte verkar veta, eller bryr sig om.

Undersökningen är ett led i Läkemedelsverkets arbete med att upplysa om hur man handlar receptbelagda läkemedel säkert och om riskerna med att handla från andra än godkända apotek. Men snart ska det bli enklare att ta reda på vad som är ett godkänt nätapotek.

Sommaren 2014 tog EU-kommission fram en gemensam logotyp för nätapotek som ska hjälpa till att skydda konsumenterna. Svenska godkända apotek kommer man att känna igen genom att de använder den nationella apotekssymbolen.

– I juli kommer det bli lättare för konsumenten att känna igen ett godkänt Internetapotek inom EU för då lanseras den nya EU-symbolen, säger Marie Kerttu.

Annons