Lägre kortavgifter kan spara handeln en miljard om året

Nu har de nya EU-reglerna trätt i kraft som innebär att det sätts ett tak på de mellanbanksavgifter som bankerna tar ut vid korttransaktioner.

Redan hösten 2014 slog också EU-domstolen fast att det nuvarande systemet med mellanbanksavgifter strider mot EU:s konkurrensregler. Sedan dess har EU-kommissionen jobbat på ett nytt regelverk för att sänka kortavgifterna, och i april 2015 stod det klart att ett maxtak skulle införas.

Den 9 december trädde de nya EU-reglerna i kraft, något som innebär att priserna ändras från att ha varit både transaktionsbaserade och procentbaserade, till att endast vara procentbaserade. Det nya avgiftstaket är 0,2 procent för bankkort och 0,3 procent för kreditkort.

Annons

Omfattande arbete ligger bakom

På sikt ska de lägre mellanbanksavgifterna bidra till att omfördela intäkterna från banker till handlare och Svensk Handel uppskattar att regleringen ger en besparing för den svenska detaljhandeln på cirka 1 miljard svenska kronor per år.

Det nya pristaket är en stor seger även för Europas konsumenter enligt Svensk Handel som länge varit delaktiga i arbetat för att sänka kortavgifterna.

– Efter ett omfattande arbete på både nationell och europeisk nivå har vi nått ett resultat som tar oss ett stort steg fram mot mer kostnadseffektiva betalningar, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Annons