Lampor på nätet tar in över en miljard kronor i kapital

Passar också på att låna pengar.

I oktober 2015 berättade Ehandel.se hur den tyska lampjätten Lampenwelt gjort sitt intåg i Sverige. Företaget har sitt huvudkontor och lager i Schlitz, nära Frankfurt, därifrån företaget skickar lampor till 12 länder i Europa. Den svenska systerbutiken heter Lamp24.se.

Investmentbolaget 3i som inriktar sig på norra Europa och Nordamerika investerar nu 120 miljoner euro (ca 1,1 miljarder kronor) i den tyska lampjätten. Utöver investeringen kommer bolaget även att låna ut 54 miljoner euro till e-handlaren.

Annons
Annons

- Vi investerar i ett framgångsrikt företag med stark tillväxtpotential. Vi tror att det finns stora möjligheter för Lampenwelt att ytterligare expandera internationellt och bygga på sin klassledande digitala kapacitet och onlinemarknadsföring. Vi ser fram emot att arbeta med den utmärkta företagsledningen i att förverkliga dessa ambitioner, säger Peter Wirtz, VD för 3i i Tyskland.

61 miljoner euro 2016

Lampenwelt är en renodlad e-handlare och företaget omsatte 61 miljoner euro under 2016. Företaget kommer fortsatt att arbeta utifrån Schlitz och planerar att öppna ett nytt lager i området inom de närmaste månaderna.

- Vi är glada över att få samarbeta med 3i i nästa steg av vår tillväxtresa. 3i har lång erfarenhet inom konsumentsektorn och ett imponerande nätverk som kommer att hjälpa oss utvidga vår verksamhet i Europa, säger Thomas Rebmann, VD och medgrundare av Lampenwelt.

Planen var inte att ta in pengar

Företaget grundades 2004 och även om näthandlaren har sitt säte i Tyskland så ska 45 procent av omsättningen idag komma ifrån andra länder.

- Vi hade ursprungligen en investering planerad först efter 2020. Men efter en direkt kontakt av 3i övertygade de oss om att en erfaren investerare skulle kunna stärka Lampenwelt i det pågående internationaliseringsarbetet, säger Walter Neumüller, delägare i Lampenwelt.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!