Män räddar decemberhandeln – shoppar i sista stund

Litar på e-handeln.

Betalbolaget Klarna har tittat närmare på decemberhandeln på nätet och sett flera trender i transaktionerna. Precis som Ehandel.se kunde konstatera igår så ser Klarna också en förflyttning bakåt av julhandeln, in i november.

LÄS ÄVEN: Julhandeln har flyttat - supersvag ökning i december

Annons
Annons

"Lite sämre framförhållning"

Enligt betalbolaget så ökade dock handeln genom Klarna även under de första veckorna i december. Vilka är det då som väntar längst med att klicka hem julklapparna? Bland Klarnas kunder är det tydligen männen.

- Det ser ut som att män shoppar senare än kvinnor under årets julhandel. Män har, jämfört med kvinnor, ökat sin relativa andel köp under de första veckorna i december, men samtidigt sänkt snittordervärdet jämfört med övriga året. Vi kan bara spekulera i vad det beror på, men männen tycks ha haft lite sämre framförhållning och tycks dessutom köpa lite billigare saker i december jämfört med hur de handlar resten av året, säger Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende, i ett pressmeddelande.

Enligt Klarna så har männen än så länge i december fördubblat antalet köp inom varukategorierna mode och skönhet, jämfört med det årliga genomsnittet, medan motsvarande siffra ska vara oförändrad bland kvinnor.

"Betydligt lägre tillväxt än Black Week"

Klarna verkar dock vara nästintill övertygade om att många planerar sina julklappsinköp till Black Week.

- Onlinehandeln under de första veckorna i december fortsätter växa, men har precis som förra året en betydligt lägre tillväxt än Black Week. Orsaken till detta finns möjligtvis i att fler planerar sina köp till den stora shoppingveckan i slutet av november när många butiker erbjuder stora prisreduceringar, skriver betalbolaget.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!