Massiv Internet-attack tog ner viktiga webbplatser

Amazon och PayPal bland de många drabbade.

Bara några dagar efter att GleSYS berättat för Ehandel.se hur digitala attacker är vardagsmat hos dem så får Internet se ännu en stor attack.

SVT rapporterar att Regeringen.se och Krisinformation.se togs ner av attacken. Internationellt så fick jättar som Amazon och PayPal även de problem under fredagen.

Annons
Annons

Äventyrad hemelektronik delvis bakom

Attacken ska ha kommit i flera vågor och den första ska ha riktats mot DNS-tjänsten Dyn men senare attacker ska ha nått flera tjänster.

En del av attacken ska ha kommit ifrån äventyrad hemelektronik som routers och övervakningskameror, rapporterar ArsTechnica. Nätverksenheter där kontrollen tagits över av någon annan som sedan skickar "falsk" trafik ifrån dessa mot ett specifikt mål för att göra målet otillgängligt för allmänheten.

– Man vet inte vilka som ligger bakom det. Det kan vara finniga tonåringar eller någon med politisk agenda. Jag hoppas att man kan hitta vem det är som gjort det här, men det är i dagsläget otroligt komplicerat att ta reda på om ingen går ut och erkänner, sade säkerhetsexperten David Jacoby till SVT.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!