NRK trötta på Skam-handeln – kan kräva skadestånd

Inget av de företag som säljer produkter relaterade till TV-succén Skam har fått tillstånd att göra det.

För några månader sedan berättade vi om e-handeln Skyfall, som hade gjort succé genom att sälja tröjor med tryck relaterade till TV-programmet Skam. Skyfalls grundare Julian Burman är dock inte den enda e-handlaren som har sett en möjlighet att tjäna en slant på det populära TV-programmet.

"Inte tänkt att någon ska tjäna pengar"

Ett annat företag som har valt att göra samma sak är modekedjan Gina Tricot, som utan att fråga den norska TV-kanalen NRK (som äger rättigheterna till serien) lanserade en kollektion kläder med Skam-tryck. Draget har dock inte tagits emot väl av NRK, rapporterar SVT.

Annons

- Det är inte meningen att varken NRK eller någon annan ska sälja produkter eller att någon annan ska tjäna pengar på serien. Vi vill att Skam endast ska vara ett fantastiskt program med ett innehåll som engagerar, säger NRK:s jurist Kari Anne Lang-Ree till SVT Nyheter.

Enligt Kari Anne Lang-Ree har många frågat NRK om tillstånd att producera Skam-relaterade produkter, TV-kanalen ska ha sagt nej till alla.

Under dagen ska NRK och Gina Tricot ha ett möte om hur de går vidare. Lang-Ree utesluter inte att det blir en skadeståndsprocess ifall parterna inte kommer överens.

- Om ett företag vill sälja en t-shirt som det till exempel står ”hooka” eller ”drittsekk” på så kan inte NRK hindra någon. Vi på NRK har inte ensamrätt till enskilda ord. Däremot får företag inte använda Skam-loggan, foton eller längre citat från serien, säger hon.

"Var fel av mig att inte ta kontakt"

Enligt ett utskick från NRK om saken så ska Gina Tricots VD Per-Johan Swartling ha sagt att han tycker att de citat Gina Tricot har använt är väldigt generella.

– Det var fel av mig att inte ta kontakt med NRK. Men vi menar att detta är innanför ramarna för hur man kan uppföra sig, säger han till TV-kanalen.

Ehandel.se har sökt Julian Burman på Skyfall för en kommentar.

Annons
Annons