Norge höjer gränsen för förenklad förtullning

Tidigare i år höjdes den tullfria gränsen för norska nätkunder, snart ska det bli ännu enklare och billigare att shoppa utomlands.

Vid årskiftet höjde den norska regeringen den tullfria gränsen från 200 till 350 norska kronor. Ett omtvistat beslut som innebär att våra norska grannar kan näthandla från utländska butiker till ett värde av 350 kronor utan att betala moms och tull.

Mindre känt är att man i samma veva bestämde sig för att höja gränsen för förenklad tulldeklaration. Ändringen skulle ha trätt i kraft den 1 juli men enligt Netthandel.no har så ännu inte skett.

Annons
Annons

När ändringen väl är genomförd kommer det däremot att bli ännu billigare, och enklare, att e-handla över gränserna för de norska konsumenterna.

Vill höja gränsen ytterligare

Som det är idag måste de norska kunderna alltså betala tull och moms om värdet på varan överstiger 350 norska kronor, inklusive frakt. Överstiger värdet inte 3000 norska kronor, när ändringen är genomförd, slipper de dock undan med förenklad tulldeklaration.

Det innebär att distributörerna sparar en hel del tid då pappersarbetet minskar betydligt, något som i slutändan också gör det billigare för konsumenterna. Som exempel nämns norska Posten som tar 288 norska kronor för en vanlig förtullning, och 140 kronor för en förenklad. Posten driver nu också frågan om att höja gränsen till 5000 norska kronor.

 

Källa: Netthandel.no

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!