Nu är de ute och cyklar – poppis med cykelleveranser

Kanske snart en standard?

Nu ska två svenska fraktbolag rulla ut sina fraktcyklar i några av våra storstäder. Senast skrev vi om att Royal Mails e-Trikes, cyklar som drivs av solceller, började rulla runt och leverera paket i London. Och denna gången är det Budbee och Best Transport som trampar iväg.

LÄS ÄVEN: Brittiska fraktbolaget är ute och cyklar

Annons
Annons

De flesta fraktbolagen jobbar med att bli allt mer gröna, och att företagen börjar med att leverera brev och paket med olika slags cyklar känns som en smygande trend. Kanske blir det snart en standard?

I slutet av 2017 deklarerade DHL att de skulle börja med elcykelleveranser. Sedan meddelade UPS att de testar fraktmetoden i Paris. Och i somras kom Bring med nyheten om att de också ska rulla runt med cargocyklar i de svenska storstäderna och dela ut brev och paket. 

LÄS ÄVEN: Egna bilar och elcyklar när fraktbolagen laddar inför julen

Att döma från bilderna kommer Budbees och Best Transports cyklar likna varandra väldigt mycket utifrån konstruktion och idé. Cyklarna ska rullas ut på gatorna inom några veckor. 

- Cyklar skiljer sig lite från bilar kring hur de rör sig och vart de kan parkera, men vi är säkra på att vår algoritm fort kommer kunna utnyttja fördelarna med cyklar. Förhoppningen är att fler och fler leveranser till de centrala delarna av städerna kan göras med cyklar över tid, skriver Simon Strindberg, kommersiell chef på Budbee, i ett mejl till Ehandel.se.

LÄS ÄVEN: Elbilar och cyklar ska göra den sista milen helt grön

Under 2018 satsade Best Transport på att samlasta sina leveranser. Samlastningen ökade med 25 procent under förra året, och på så sätt minskade antalet körda kilometer per paket. Nu ska fraktcyklarna avlasta andra transportmedel för att minska företagets miljöpåverkan ännu mer. 

- Nu minskar vi fordonsflottans klimatavtryck genom insatser på flera platser runt om i Sverige. För oss är det viktigt att hela tiden optimera rutterna samtidigt som vi investerar i fordon som är snällare mot miljön. Det bidrar till en mer hållbar transportnäring i stort, säger Niklas Knight, vd på Best Transport, i ett pressmeddelande. 

Annons
Annons

LÄS ÄVEN: Kan elcyklar lösa sista milen-leveranserna i storstäder?

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!