Nu blir det svårare att undvika moms via Amazon

Från och med den 1 februari måste Amazon debitera moms på sina försäljningar i delstaten Illinois. Något som innebär att e-handelsjätten nu betalar moms i 24 stater och lägger till moms för 74 procent av sina amerikanska kunder.

Antalet stater där e-handlare i USA måste betala moms blir allt fler. Sedan 2012 då den nya lagen trädde i kraft, som innebar att amerikanska e-handlare måste lägga till moms på sina försäljningar, har antalet stater ökat från åtta delstater till ett 20-tal.

För Amazons del, som lyckats förhandla till sig skattelättnader i flertalet stater runt om i landet, är det från och med den 1 februari 24 delstater som gäller. Då är det nämligen dags för Illinois, där man just nu bygger ett nytt lager, att ansluta till skaran.

Annons
Annons

Påverkar inte försäljningen

Illinois är USA:s femte folkrikaste delstat och det innebär att Amazon från och med söndag kommer att debitera moms i åtta av de tio mest folkrika delstaterna i landet. Det betyder också att e-handelsjätten kommer att lägga till moms på sina försäljningar för 74 procent av sina amerikanska kunder.

Amazon vill inte kommentera hur momsen har påverkat deras försäljning men analytiker tror inte att det har haft alltför stor inverkan.

– Våra siffror visar att försäljningen ökar under månaderna fram till momsändringen träder i kraft, för att sedan sjunka ett par månader efter. Men det finns ingen data som stöder att det har en långsiktig effekt på Amazon, säger Colin Sebastian, analytiker på investmentbolaget Robert W. Baird & Co.

Källa: IR

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!