Ny plattform ska ta Alibaba in i kinesernas vardagsrum

Den kinesiska e-handelsjätten Alibaba siktar på att stärka sin dominans ytterligare. Sedan tidigare har man satsat pengar i sociala medier, kartor, smartphones och surfplattor. Nu har man även utvecklat ett operativsystem för smarta TV-apparater. Man ska också ska vara i full gång med att ta fram hårdvaran till det.

Alibaba är mest känt för sina olika e-handelssajter som omsätter mer än Amazon och eBay tillsammans. Nu verkar dock företaget även vara sugen på att bredda sitt utbud, bland annat med TV via Internet.

E-handelsjätten säger att man redan utvecklat ett operativsystem för smarta TV-apparater och man ska även vara i full gång med att ta fram smartTV:s och TV-boxar samt olika tjänster som ska kunna användas i dem.

Annons
Annons

Inte helt oväntat kommer operativsystemet att stödja e-handel och användare kommer bland annat att ha möjlighet att shoppa från Alibabas e-handelssajt, Juhuasuan. Betalning kommer att ske med hjälp av Alibabas betalningssystem, Alipay.

Bättre lycka denna gången?

I framtiden säger Alibaba att det även ska bli möjligt att köpa digitala produkter som musik, spel och appar via deras operativsystem, man ska också kunna handla från deras marknadsplatser Taobao och Tmall.

Tidigare i år ryktades även Amazon jobba på en TV-box eller ett eget litet mediacenter liknande Apple TV eller Google TV. Den amerikanska e-handelsjätten har inte själva kommenterat det hela men många tror att Amazon på så vis kan stärka sin position när det gäller strömmande medier. Troligtvis är Alibaba ute efter något liknande, men kanske även i en ännu större skala.

Alibaba har sedan tidigare tagit fram ett operativsystem för smartphones och surfplattor, Aliyun, ett projekt som inte ska ha blivit så framgångsrikt som man hoppats. Man tror dock det ska bättre den här gången, mycket tack vare att man nu är betydligt tidigare ute.

 

Källa: TNW

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!