Nya läckor kring Amazons robotbutiker

Tre anställda ska kunna hantera en dagligvarubutik.

Amazons obemannade butik som fungerar med hjälp av maskininlärning och avancerad kameraövervakning skapade löpsedlar i slutet av förra året. Butikerna har många likheter med det svenska konceptet obemannad butik, uppfunnet av Robert Ilijason, men tar det hela ett steg längre och skippar även momentet där kunderna skannar sina varor.

Nu har ytterligare information läckt ut kring Amazons planer. De automatiska butikerna ska, enligt källor till New York Post, kunna arbeta med en marginal på 20 procent, jämfört med ett branschsnitt på under 2.

Annons

En avsevärd förbättring alltså och hur man kan lyckas nå detta är genom att minska antalet anställda. Även om kunderna shoppar och checkar ut själva, genom att helt enkelt gå ut ur butiken, så krävs det fortfarande någon människa eller två som fixar och donar i bakgrunden.

Anställda ska minimeras

Enligt källor med insyn kommer Amazons framtida butiker, oavsett storlek, att ha som mest 10 arbetare på plats. Butikerna ska dock fungera med så få som tre anställda. Internt ska det vara uppenbart att målet är att minimera antalet anställda med hjälp av ny teknik.

Även om Amazon hävdar att deras robot-satsningar inte ska ersätta människor så är det förstås det som är planen. Människor är dyra och Amazon lever och andas effektivisering och låga kostnader.

Det kommer dock att traska runt en del anställda i Amazons obemannade butiker. I dag finns det bara en liten testbutik i Seattle men fler och större varianter är planerade. Någon kommer exempelvis att fylla på hyllorna med varor. En annan ska hantera ett drivethru-fönster där kunderna kan hämta upp nätbeställda matkassar. Matkassarna ska dock packas av robotar enligt det senaste ryktet.

Människor ska bara vara ett stöd

Det talas även om anställda som helt enkelt står i butiken och hjälper kunder att signa upp till Amazon Fresh, vilket är nätjättens dagligvarutjänst.

Alla som besöker butiken kommer dock att behöva ha ett Amazon-konto för att handla, något som stod klart redan vid smyglanseringen förra året. Det kan även bli så att man måste ha ett Prime-medlemskap, vilket kräver en årlig kostnad. Allt för att stoppa potentiellt oseriösa besökare.

I planerna finns det även robotar som på något sätt fyller hyllorna och som tidigare nämnts packar varor. Människornas främsta syfte långsiktigt verkar vara att ta emot folk, signa upp dem för diverse tjänster och hjälpa till vid problem. Butiken i sig ska så långt det går sköta sig själv.

Enligt en konsult som jobbat för Amazon kan man i det bästa scenariot, med maximal automatisering, uppnå marginaler på 40 procent i dessa robotbutiker. I slutet av 2017 kan det, enligt källor till New York Post, bli aktuellt med en till pilotbutik men då större än den i Seattle på 170 kvadratmeter.

Annons

LÄS ÄVEN: Robert Ilijason om framtiden för de obemannade butikerna

Annons