Okänd Wish-konkurrent lockar svenska kunder med gratis frakt

Tror inte att extra avgifter tas ut i Sverige.

Den långa följetången om Wish har minst sagt varit i rullning under våren. När PostNord dessutom lyckades få till ett avtal med marknadsplatsen, var tanken att kunderna skulle kunna slippa hanteringsavgiften på 75 kronor. Något som dock inte ska ha fungerat i riktigt alla fall.

LÄS ÄVEN: Dubbelmoms när Wish inte följer PostNords system

Annons
Annons

Lockar med gratis frakt

Men nu har en konkurrent till Wish - Vova.com, som också är en kinesisk marknadsplats - seglat upp på e-handelsscenen. Även Vova säljer produkter till billiga priser, men lockar dessutom kunderna med gratis frakt över hela världen. I och med att fler avgifter tillkommit hos Wish, tycks en del svenska kunder alltså istället ha börjat vända sig till marknadsplatser som Vova.

Vova har en e-handelssida som är helt på svenska, med svenska priser och möjlighet att chatta med någon av deras medarbetare. Ehandel.se kontaktade marknadsplatsen för att fråga om hur deras fraktfria policy fungerar och om deras försändelser täcker PostNords hanteringsavgift.

"En mycket ovanlig situation"

Enligt Vova är det mycket ovanligt att någon får betala extra avgifter för försändelser som kommer från dem.

- Det kommer inte att vara några fler avgifter när du väl har lagt din order. I vissa fall kan det förekomma VAT eller andra skatter eller tullavgifter som tas ut av ankomstlandet. Detta är hur som helst dock, enligt vår erfarenhet, en mycket ovanlig situation, skriver företaget till Ehandel.se.

PostNord uppger att de inte har några detaljerade uppgifter om hur många försändelser som kommer till Sverige från Vova.

- Vi har ingen statistik över från vilken marknadsplats försändelserna kommer ifrån, så det är svårt att svara på hur det ser ut för en specifik aktör, skriver Maria Ibsén på PostNord till Ehandel.se.

"Än så länge bara Wish"

Hon menar dock att hanteringsavgiften och momsavgifter tillämpas alla försändelser som kommer från länder utanför EU - förutom då i fallet med just Wish.

- Än så länge är det bara Wish som implementerat lösningen att köparna kan betala den svenska momsen direkt vid köpet, skriver Maria Ibsén.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!