Okänt företag vill öppna 200 obemannade butiker i Sverige

De första butikerna väntas öppna under de närmsta månaderna.

Historien om utvecklandet av obemannade butiker, är lång och krokig. Vi känner till de problem som Amazon stötte på innan de till slut kunde öppna sin första Amazon Go. Här hemma i Sverige har Robert Illijason både öppnat och tvingats stänga sin obemannade butik i skånska Viken, då affären drabbades av omfattande stölder.

LÄS ÄVEN: Obemannad butik stängd - stölder för 50 000 kronor

Annons

Anpassat för landsbygden

Men nu kan ett nytt koncept vara på väg att etablera sig i Sverige, uppger Breakit. Ett bolag vid namn Lifvs Scandinavia ska under en tid ha jobbat med att utveckla en app och ett system som ska kunna användas i småbutiker på 30 kvadratmeter, helt utan personal. Den som vill handla måste först registrera sig i appen och koppla sitt bankkort till densamma. 

- Vi ser att många butiker på landsbygden lägger ner och att allt fler flyttar till större städer. Det här är ett sätt att få en levande landsbygd. Man ska inte behöva åka två mil för att handla, säger Bea Garcia, som är vd på Lifvs Scandinavia till Breakit. 

Tanken är att det ska gå att handla i butiken genom att scanna varorna i appen, men det ska också finnas fysiska scanners på plats för de kunder vill använda sig av sådana. När kunden har checkat ut så dras pengarna från deras bankkort. 

Skickar ett trevligt mejl till snattare

Bea Garcia medger att det finns en risk att en sådan obemannad butik drabbas av stölder, men då butikerna kommer att ha kameror samt att kunden måste identifiera sig via appen innan de kan handla, så hoppas Lifvs Scandinavia att stölder inte ska utgöra något stort problem i de obemannade butikerna.

- Om vi märker att någon missbrukar förtroendet, skickar vi ett trevligt mejl, som påtalar att man nog har glömt betala för sig.

Börjar med fem butiker

Butikerna uppges planeras för att ligga på landsbygden och varje butik kommer att ha en ansvarig person som kan serva lokalerna och fylla på varor. Inledningsvis vill man testa att starta fem butiker, men på sikt hoppas man på att kunna expandera projektet till att omfatta runt 200 butiker runt om i Sverige.

Ungefär 400 varor ska det finnas att välja på i respektive butik och utbudet ska vara sånt som många behöver på daglig basis, såsom mat och blöjor.

Amazon Go inte förebilden

Men däremot sägs det inte vara Amazon Go som är förebilden för Lifvs Scandinavia. Istället har man tittat på det asiatiska varumärket Bingbox, som ska ha rullat ut just 200 butiker i Asien.

Annons

Nu räknar man med att de första obemannade butikerna öppnar i mellansverige inom ett par månader och om några år hoppas man att alla 200 butikerna kan vara på plats.

Annons