”Om Amazon kommer hit ska vi kräva kollektivavtal”

"De ser inte människor som levande varelser".

Trots att allt fler butikskedjor och varuhus rapporterar att de går i konkurs eller tvingas skära ner på grund av den ökande e-handeln ser Susanna Gideonsson, som är förbundsordförande på Handelsanställdas förbund, ljust på framtiden. Det skriver SvD

– I alla tider har jobb försvunnit och jobb har kommit, säger Susanna Gideonsson.

Annons
Annons

Att mindre aktörer får ge vika för de större är ingen nyhet. Det har pågått de senaste tio till femton åren, menar Susanna. Samhällets digitalisering kommer att bidra till färre nyanställningar i butik, men samtidigt kommer det att uppstå nya arbetstillfällen. 

Totalt sett växer handeln i Sverige hela tiden. De varumärken som inte har funnits online skaffar sig e-handel samtidigt som de renodlade nätbutikerna satsar på fysiska butiker eller popup. Men e-handeln har inte vuxit lika snabbt som Handels trodde att den skulle göra. 

Susanna berättar att de för tre år sedan hade gjort en bedömning att e-handeln skulle stå för cirka 25 procent av all handel, men så blev det inte.

– Vi trodde att det skulle läggas ned fler butiker, säger hon. 

"Betraktar människor som robotar"

Men en växande handel och en större geografisk tillgänglighet som når fler och större målgrupper genom e-handeln, betyder även hårdare konkurrens. 

– Konkurrensen ökar, framförallt den internationella konkurrensen. Klädkedjorna i ett vanligt svenskt köpcentrum är ofta finska, danska eller norska. Bara en handfull är svenska, säger Susanna.

Hon berättar att flera utländska handelsföretag bland annat har gått med på att teckna kollektivavtal när de öppnat sina butiker i Sverige. Men när det kommer till Amazon är hon inte lika optimistisk, men är samtidigt tydlig med att "vi kommer kräva att Amazon tecknar kollektivavtal" om e-handelsjätten väljer att ta sig hit. 

LÄS ÄVEN: Strejk på Amazon: “Ingen mer rabatt på våra inkomster”

Annons
Annons

– Amazon har man inte lyckats hantera varken i Europa eller i USA. Amazon har fruktansvärda metoder. Man utnyttjar människor och ser dem inte som levande varelser, utan betraktar människor som robotar, det är otäckt, säger Susanna och fortsätter: 

– Den svenska modellen skulle rasa om vi skulle släppa in en sådan jätte utan att vi krävde kollektivavtal, och utan avtal skulle det inte bli konkurrens på lika villkor.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!