Pär Svärdson: ”E-handeln kan ha en positiv miljöpåverkan”

"Man uppfostrar konsumenten fel".

Nästan hela omvärlden pratar om hur omiljövänlig e-handeln är på grund av alla halvtomma transporter som ska leverera paket helst samma dag, och ibland till och med inom en timme. Också på grund av all plast som beställningarna ofta är inlindade i, och alla returer som sedan ska skickas tillbaka.

Listan är lång, och de flesta har nog hört diskussionen förr. Men nu belyser Pär Svärdson, nätapoteket Apoteas vd och medgrundare, en annan vinkel av det hela. 

Annons

Enligt Pär Svärdson kan e-handeln ha en positiv miljöpåverkan, eftersom den ersätter konsumenternas bilresor till fysiska butiker. Det skriver Di Digital.

Men det som däremot är problematiskt och inte hållbart är fria returer, som konsumenterna har blivit vana vid.

– Jag tror inte att fri frakt är en miljöbov. Ingen har förklarat för mig varför det skulle vara så, säger Pär Svärdson till Di Digital och tillägger:

– Man uppfostrar konsumenten att skicka varor fram och tillbaka. Vi har inga fria returer för jag tycker inte att det är bra. E-handlare - framför allt inom kläder - uppmuntrar folk att köpa ordentlig eftersom det ändå är fria returer. Det är dåligt.

"Bilarna skulle åka ändå"

Idag erbjuder nätapoteket fri frakt från 0 kronor men det spelar ingen roll menar han, och tillägger att flera av Apoteas leverantörer även blandar i förnyelsebara drivmedel eller klimatkompenserar.

– Om beställningarna vore väldigt små, och det gick egna bilar till alla kunder, vore det knepigt i form av utsläpp. Men det är inte riktigt så det fungerar. De små paketen åker med bilar som ändå skulle gå från lagret, säger Pär Svärdson.

Annons