Pixmania stänger butikerna och halverar E-handeln

Förra året tog Elgigantens ägare, brittiska Dixon, full kontroll över franska e-handelsbolaget Pixmania. En nätbutik som pressat priserna på den svenska marknaden och visat sig fuska på prisjämförelsesajter. Deras satsningar utomlands verkar dock inte generera vinst och bolaget skalas nu ner kraftigt.

Under 2012 rapporterade vi hur e-handelsjätten Pixmania satsade hårt på fysiska butiker. Företaget räknade med att hälften av deras försäljning skulle ske över disk inom fem år. Nu stängs alla Pixmanias fysiska butiker meddelar Reuters. Totalt handlar det om runt 30 butiker i länder som Spanien, Portugal, Belgien och Frankrike.

Dixon är trött på att Pixmania gör förlust och drar nu ner på butiker och anställda. Det rapporteras att företaget skall lämna 17 länder. Pixmania har idag 1400 anställda och skall bedriva verksamhet i 29 länder. I Sverige står de bakom Webhallen.com samtidigt som de driver Pixmania.se.

Annons
Annons

Nätbutikerna halveras

Alla dessa marknader skall dock inte vara lönsamma och bolaget rapporterar förluster på miljontals pund. Redan när Elgigantens ägare tog över helt var det klart att Pixmania hade problem, något som Dixon skulle försöka vända.

Ett försök som alltså inte verkar ha lyckats. Nätbutikerna i de olika länderna i Europa skall nu minskas ifrån 26 stycken till 14 för att förbättra resultatet. Hur svenska Webhallen påverkas vet vi inte, men det bolaget verkar inte ha samma problem med lönsamheten som Pixmania.

Bakom denna negativa spiral ligger förmodligen Pixmanias ständiga prispress, ganska kärlekslösa utlandssatsningar och snabb fysisk expansion tillsammans med det ekonomiska klimatet. Vi får helt enkelt vänta och se om den kraftiga nerskärningen av verksamheten kan vända Pixmania till svarta siffror.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!