Politiskt storintresse när svensk e-handel invigde nytt lager

Skosnörena knöts ihop.

I augusti kunde vi berätta att det svenska e-handelsföretaget och skotillverkaren Kavat skulle få ett nytt lager i Bosnien. Företaget, som ursprungligen kommer från Kumla, är etablerade i landet sedan 2009.

Det är i sig ingen slump. När många flydde det blodiga kriget på Balkan i början på 90-talet var Kavat en av de arbetsgivare som valde att erbjuda sysselsättning åt många av de bosniska flyktingarna. När Kavat skulle flytta utomlands blev Bosnien därför det naturliga valet.

Annons
Annons

Knöt ihop skosnören för samarbete

Och när det nu blev dags för en större fabrik var det många som ville vara med på invigningen - inte minst Bosniens premiärminister Fadil Novalić. Någon klassisk bandklippning vid invigningen blev det dock inte.

Ceremonin bestod istället av att man bokstavligen knöt ihop skosnören som symbol för samarbetet mellan Bosnien och Sverige.

Rankad som sjätte bästa arbetsgivaren

Kavat är enligt egen utsago rankade som sjätte bästa arbetsgivare i hela Bosnien och företaget hoppas nu på att kunna klättra ännu högre i den rankningen i och med den nya fabriken, som är miljöanpassad.

- Den nya fabriken är toppmodern med ett miljövänligt värmesystem, luftkonditionering och användning av förnybar energi. Det skapar en trevlig arbetsmiljö och stämmer överens med Kavats filosofi om hållbarhet. En bra arbetsmiljö gör att varumärket kan utvecklas och fortsätta att vara marknadsledare när det gäller tillverkning av de bästa och mest hållbara skorna, skriver företaget bland annat i ett pressmeddelande.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!