Prishöjningar inför Black Friday kan vara korrekta

Alla prisjusteringar kring Black Friday är inte till för att lura kunderna.

Även om det förekommer fiffel med prishöjningar innan och under Black Friday, behöver alla höjningar inte vara felaktiga. Det skriver Webhallen i en kommentar till en privatperson på Facebook.

Personen hade snappat upp uppgifter från tidigare år om att vissa e-handlare fuskar och höjer sina priser strax innan den stora köpfesten för att sedan kunna sänka dem igen när timmen är inne och på så sätt hävda att varan är mer rabatterad än den egentligen är. Personen uppmanade skämtsamt Webhallen att inte göra några “fulhöjningar” av priserna innan Black Friday.

Annons
Annons

Överraskande svar

Men Webhallens svar kan nog ha överraskat många.

- Helt ärligt så kan det nog se ut så på vissa håll, kan jag tro, skrev Webhallen och syftade på att det kan verka som att priserna “fulhöjts”.

Orsaken är dock en helt annan, nämligen höjningen av valutakursen för den amerikanska dollarn som pågått under hösten.

- Dollarn har gått upp så jäkla mycket de senaste två månaderna så vi måste ju höja priser dagligen, fortsätter Webhallen i sitt Facebook-svar till den skämtsamma privatpersonen.

Dollarn har gått upp med 10 procent

Anton Nilsson, Marknadschef på Webhallen, förklarar sambandet.

- Dollarn har blivit dyrare och därför har varorna blivit dyrare. Dollarn har spårat iväg 10 procent uppåt de senaste månaderna och eftersom det är liten vinstmarginal på framförallt datorkomponenter så är vi tvugna att se över priserna daglig basis, säger han till Ehandel.se.

Små marginaler

Framförallt märks prishöjningarna när en vara tar slut.

- Processen är så att när en vara tar slut så ser man det nya inköpspriset med den nya dollarkursen och då måste vi parera och höja motsvarande mängd som dollarn gått upp. Just på datorkomponenter är det extremt känsligt eftersom det är så små marginaler, förklarar Anton Nilsson.

Annons
Annons

Webbhallen fick stor uppskattning för sitt svar på Facebook och flera kommentatorer tackade för upplysningen.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!