Helgläsning: Robert Ilijason om framtiden för de obemannade butikerna

Den obemannade butikens grundare berättar i en exklusiv intervju om valet att sälja sin Närbutik och ger samtidigt sin syn på hur vi kommer att handla i framtiden.

För ungefär ett år sedan slog den första obemannade butiken ner som en riktig nyhetsbomb - både i Sverige och utomlands. I skånska Viken hade Robert Ilijason öppnat vad som verkade vara världens första obemannade butik. I den identifierade sig kunderna med hjälp av Mobilt BankID och plockade varor som de sedan fick en faktura på.

Efter att ha testats på ytterligare en skånsk ort - Eket i Örkelljunga - har nu butikerna stängt. Men konceptet Närbutik lever i allra högsta grad kvar, och nyligen stod det klart att grundaren Robert Ilijason hade sålt upplägget till cafékedjan Wheelys.

Annons

- Jag insåg att jag var för liten för att driva det här själv och att jag behövde en affärspartner som var inne i retail och hade ett globalt nätverk, säger han till Ehandel.se.

Fick förfrågningar från hela världen

Wheelys affärsidé går bland annat ut på att hjälpa entreprenörer som vill öppna caféer, vilket gör att konceptet med obemannade butiker kan tänkas få stor spridning. Robert Ilijason berättar att han under året som gått fått förfrågningar “från Kalifornien i väst till Nya Zeeland i öst”, men att han varit tvungen att tacka nej, både på grund av tidsbrist och för att han inte vet hur saker och ting fungerar i de länderna.

Framöver ska han vara teknisk rådgivare åt Wheelys, och han tippar att företaget kommer att berätta mer om sina planer på att använda hans butikskoncept som en "inbyggd del i något större" under de närmaste månaderna.

- Men jag har sett vad som kommer att hända, och det ska bli riktigt häftigt när det här konceptet sprids över världen, säger han.

Ditt koncept bygger ju på att man identifierar sig med Mobilt BankID - det finns ju inte i andra länder?

- Nej, men det finns olika lösningar på det problemet som fungerar lika bra.

Vilka länder tror du att Wheelys kommer att ta konceptet till?

- Det kommer nog att bli uppenbart om två till tre månader. Men för Wheelys har gränserna historiskt sett inte utgjort något hinder.

Annons

Bara lager och obemannade butiker

När Robert Ilijason sålde sin butiksidé var det viktigaste för honom att projektet skulle leva vidare, snarare än att få en viss summa i betalning, berättar han. Han ville även att de underleverantörer han arbetat med skulle få fortsätta när den nya ägaren hade tagit över.

Vad fick du betalt för affären?

- Jag är mycket nöjd med upplägget, så mycket kan jag säga.

Men även om de obemannade butikerna ännu är i sin linda så finns det ambitiösa projekt på området. För några veckor sedan presenterade Amazon sin variant på området - en obemannad butik i Seattle som fått namnet Amazon Go.

Och i takt med att e-handeln växer sig allt större tror Robert Ilijason att nya handelsmönster kommer att framträda. Om 10-15 år förutspår han att vår tids supermarknader har försvunnit.

- Det du inte kan e-handla är ju det du vill ha direkt. Om du vill ha en glass en varm sommardag vill du inte ens vänta på en drönare som kommer med den. Och det är där de obemannade butikerna kommer in. I framtiden tror jag bara att vi kommer att ha obemannade butiker och stora lager, förklarar han.

Amazon Go - har de härmat din idé?

- Jag har inte sett hur deras koncept ser ut men av det jag har läst så verkar det vara något liknande. Jag kan dock inte säga att de har utgått från mitt, säger Robert Ilijason, och fortsätter: 

- Det som gjorde mig lite förvånad var att Amazon säger sig ha jobbat med det här i 4-5 år. Vi var en handfull utvecklare i Helsingborg och det tog bara några månader att ta fram vårt koncept.

"Början på något mycket större"

Eftersom kunderna som besöker Amazon Go inte skannar sina varor har den amerikanska e-handelsjätten satsat stort på tekniska lösningar och övervakning som ska kunna se vem som tar en vara i affären. I Robert Ilijasons närbutik är det lite mindre avancerad och mer kostnadseffektiv kameraövervakning som gäller.

Är det viktigt med kameraövervakning i en obemannad butik?

- Ja, absolut. Det är A och O.

När den senaste Närbutiken i Örkelljunga stängdes, menade personerna som drev butiken att stölder hade ägt rum bland annat på grund av att kameraövervakning saknades. Robert Ilijason vill inte gå in i detalj på vad som egentligen hände, men menar att han kanske inte var tillräckligt tydlig med att den som driver en obemannad butik måste ha en “kompetensprofil med både handlar- och teknikförståelse”.

- De gjorde så gott de kunde och det är trist att det gick som det gick. Och det är trist för byborna som på nytt står utan en affär. Jag hoppas att en ny lösning kan bli aktuell, säger han.

På sikt tror Robert Ilijason att närbutikerna kommer att bli betydligt mer utbredda än vad vi har sett hittills. Redan i dag är utskicken av fakturor automatiska och han ser även framför sig självkörande lastbilar och automatiserad varuhantering.

- Jag tror att det här är början på något mycket större. Det är många byar i Sverige också som har frågat om jag kan hjälpa dem att starta en obemannad butik. Snart får de möjlighet att hjälpa sig själva istället, avslutar Robert Ilijason.

Annons