Säljare kan lämna när Etsy tar ett steg bort från handgjort

Att Etsy snart tillåter säljare att anlita externa tillverkare ses inte med blida ögon av alla och nu hotar flera med att lämna för Amazons kommande konkurrent.

I veckan meddelade Etsy att det snart blir möjligt för säljare på marknadsplatsen att anlita externa tillverkare för att få fart på produktionen. Ett drag som ska göra det enklare för att både Etsy och säljarna att skala upp sin verksamhet.

Men att Etsy, som gjort sig känt för att vara ett hantverksmecka med unika produkter, lättat på reglerna är inte något som uppskattas av alla. Smycketillverkaren Maike Van Wijk, som funnits på Etsy i fem år, är en som reagerat starkt på tilltaget och hon är väldigt besviken att Etsy nu till och med hjälper säljare att komma i kontakt med olika tillverkare.

Annons
Annons

– Etsy var känt som en oliktänkare och för dess hantverksmässiga atmosfär. Nu måste köparna hålla bättre koll, säger Maike Van Wijk och berättar om en vän som köpt en scarf som senare visat sig vara tillverkad i Kina.

– Nu måste man verkligen se upp. Det gäller att läsa allt noggrant och se till så att det är en välkänd säljare som man handlar från, säger hon till Internet Retailer.

Etsy slår tillbaka

Hon får inte oväntat medhåll från flera håll, det är trots allt ett kontroversiellt steg att gå från handgjort till ”massproducerat”.

De nya reglerna börjar gälla under hösten och Etsy har redan nu börjat ta emot ansökningar från tillverkare i USA och Kanada som vill jobba med marknadsplatsens säljare. Etsy själva hävdar dock att handgjort fortsatt är företagets kärnverksamhet.

– För oss handlar handgjort om upphovsrätt, ansvar och transparens, säger en talesperson för Etsy.

Flera säljare hotar nu att lämna för den kommande konkurrenten Amazon Handmade. Neal Schornack, som också funnits på Etsy i fem år, är en av dessa. Han är orolig att det ska bli svårt att skilja riktiga hantverkare och tillverkare åt.

– De som köper från mig vill köpa något handgjort, de vill lära känna konstnären och få en mer exklusiv upplevelse. Människor som har råd med det vill inte sitta och kolla igenom 500 butiker för att försöka lista ut vad som är genuint handgjort av en konstnär, säger Neal Schornack.

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!