Shopify betalade 159 miljoner för svenska Tictail

En klar förlustaffär för investerarna.

Den svenska e-handelsplattformen Tictail köptes upp av konkurrenten Shopify i slutet av förra året. Företaget planerade från början att ”bli världens mest använda och älskade e-handelsplattform” men ändrade sin affärsmodell med tiden. När Tictail gick från att jobba mot individuella butiker till att ändras till ett marknadsplatskoncept möttes de av stark kritik från många e-handlare.

LÄS ÄVEN: E-handelsplattformen Tictail läggs ner den 1 april 2019

Annons
Annons

Sedan ökade e-handelsplattformen successivt sin förlust, men lyckades snabbt bli omtalad och lockade investerare som Balderton Capital och Creandum. Sammanlagt tog Tictail in 28 miljoner euro i riskkapital, vilket idag motsvarar cirka 300 miljoner kronor.

Som flera svenska techbolag i USA placerade företaget sin koncernmoder i Delaware där skatterna är lägre. Eftersom att insynen i delstaten är ganska begränsad är det oklart hur företagets ekonomi sett ut där, men Tictails svenska verksamhet gick back 45,5 miljoner kronor på en omsättning av 8,7 miljoner under 2017.

Men konkurrensen blev till slut ändå för hård för Tictail och i november 2018 köp den kanadensiska jätten Shopify upp bolaget. Då var de finansiella detaljerna hemliga, men nu rapporterar Di Digital att priset uppgick till drygt 17 miljoner dollar, motsvarande 159 miljoner kronor, vilket framgår av Shopifys årsredovisning för 2018. I samband med uppköpet värderades även Tictails teknik till knappt 13 miljoner kronor. Allt som står att läsa i handlingarna tyder på en klar förlustaffär för investerarna.

- Shopify kommenterar inte enskilda förvärv, men vi förvärvar ibland företag för att föra särskild talang eller teknik till organisationen, för att komplettera och förbättra våra befintliga erbjudanden, sa Shopifys kommunikationschef Sheryl So vid uppköpet.

Tictail grundades 2011 av svenskarna Carl W Rivera, Kaj Drobin, Siavash Ghorbani och Birk Nilsson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!