Shopit tar in 6,7 miljoner – ska utmana Pricerunner och Prisjakt

Ska effektivisera e-handeln.

Succé-serieentreprenören Mathias Axlén är grundaren till plattformsleverantören SiteDirect. Han startade företaget år 2000, och drev bolaget fram till 2015, då han sålde det till Ninetech. SiteDirect var en av de första svenska e-handelsplattformerna. 

LÄS ÄVEN: Därför sålde han SiteDirect

Annons
Annons

Samtidigt som Mathias lämnade sitt framgångsrika bolag, började han jobbat heltid med sitt nya startup Shopit. Idag har det Växjöbaserade Shopit utvecklat en plattform som automatiskt samlar in data om produkter, butiker och varumärken online i hela världen, genom bland annat "machine learning" och "natural text analysing". Som ett led i detta skapades, enligt företaget, världens största produktkategoristruktur med över 50 000 kategorier.

Investerarna satsar

För att kunna satsa ordentligt och färdigutveckla plattformen Shopit, har bolaget nu tagit in kapital från Almi Invest och Softhouse Invest på totalt 6,7 miljoner kronor. I emissionen står Almi Invest för 3,3 miljoner kronor. 

- Det finns ett stort behov att effektivisera e-handeln för slutkonsumenten som snabbt vill hitta rätt produkt, till rätt pris och inte minst ta beslut med korrekt produktinformation. Dagens leverantörer och e-handlare lägger stora pengar på att försöka lösa problemet. Här ser jag stora möjligheter för Shopit att göra skillnad, säger Henric Westergren från Softhouse Invest, i ett pressmeddelande.

Knappt någon konkurrent

Förutom den kundorienterade shoppingsöktjänsten kan den insamlade informationen också användas till att erbjuda strukturerad produktinformation och söktjänster till andra e-handelsaktörer. 

- Det finns idag ingen söktjänst för online-shopping där konsumenten kan hitta alla typer av produkter, säger Robert Wahlquist, Investment Manager på Almi Invest.

Enligt Shopit är deras konkurrenter på den svenska marknaden Pricerunner och Prisjakt, men aktören menar att de bara har en bråkdel av de antal kategorier och produkter som Shopit har. Den AI-baserade shoppingsökmotorn Shopit har därför potential till att ta betydande marknadsandelar. 

- Vi är väldigt glada över att ha fått in Almi Invest som ny investerare. Med dem och Softhouse Invest ombord kan vi ta nästa steg i vår utveckling och börja lansera vår produkt, säger Mathias Axlén, vd och grundare av Shopit.

De närmsta planerna för detta året handlar om att lansera tjänstens första version med Sverige som pilotmarknad. 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!