Självpublicering leder till pengatvätt hos e-handlaren

En författare talar ut.

The Guardian rapporterar om ett nytt knep för att tvätta pengar i den digitala världen. Säkerhetsbloggen Krebs on Security var först att berätta om fenomenet där en författare fått hem ett skatteformulär ifrån Amazon där det stod att han sålt böcker för 24 000 dollar, eller över 200 000 kronor.

Patrick Reames, som författaren heter, säljer böcker på Amazon men dock inte via deras självpubliceringssystem, som nu alltså hade använts för att kränga böcker för flera hundra tusen. Efter att han sökt efter sitt namn på sajten hittade Reames en ny bok med hans namn, som han ej skrivit, och den kostade nära 5000 kronor.

Annons

En dator kan ha "skrivit" boken

Boken i fråga visade sig vara full av skräptext och The Guardian menar på att det förmodligen handlar om en datorgenererad text. Efter att detta fallet uppdagats så har fler forskat i frågan och det visar sig finnas fullt av "skräpböcker" på Amazons sajt, skapade via deras självpubliceringssystem Createspace.

Den närmaste förklaringen, som flera medier nu tar upp, är att självpubliceringssystemet helt enkelt används för att tvätta pengar. Stulna uppgifter misstänks användas för att köpa dessa böcker för flera hundratusen kronor. Fördelen med att använda Amazons plattform sägs vara att man direkt får in de “rena” pengarna på ett bankkonto. Det skapas alltså böcker vars enda syfte är att köpas med smutsiga pengar eller stulna kreditkort.

Amazon har rensat ut böcker

Patrick Reames bok ska vara långt ifrån ensam och det ska finnas liknande böcker ute till försäljning för ännu högre priser. Reames uppskattar att det finns tusentals av dessa böcker på Amazons sajt. Efter att Reames fall uppdagats så ska Amazon ha rensat ut flera av de mer suspekta böckerna från sin marknadsplats. De har även gett ett kort uttalande till media.

- En av våra högsta prioriteringar är säkerheten för Amazon-konton, och vi har policyer och säkerhetsåtgärder för att skydda dem. När vi blir medvetna om handlingar som de beskrivna, tar vi åtgärder för att stoppa dem, säger en talesperson för Amazon.

Annons