Stadium får automatlager med hjälp av PostNord

Ska "lyfta e-handelslogistiken till nästa nivå".

För drygt ett år sedan kunde vi berätta att PostNord skulle ta över driften av Stadiums e-handelslager. På så sätt skulle fler synergieffekter uppnås och parterna ingick ett treårigt avtal som omfattade logistik- och lagerhantering, plock och pack samt "ett antal olika tilläggstjänster".

LÄS ÄVEN: PostNord tar över driften av Stadiums e-handelslager

Annons

Ska sänka produktionskostnaderna

Nu berättar parterna att de ska utveckla samarbetet genom en “gemensam storsatsning”. Denna ska resultera i att e-handelslagret i Norrköping automatiseras och målet är att “lyfta e-handelslogistiken till nästa nivå”. Satsningen omfattar samtliga bolag som ingår i Stadium-familjen, alltså även Stadium Outlet och Sneakers Point. Tanken är att produktionskostnaderna ska sänkas.

- Med den utveckling av den digitala handeln som vi har haft under flera år, och särskilt under det senaste året, har det varit helt nödvändigt för oss att hitta en effektivare logistiklösning. Därför ska vi går från manuell hantering till automation, säger Stadiums logistikchef, Daniel Johansson, i ett pressmeddelande. 

Automationslösningen ska vara utformad för att vara en flexibel plattform, som kan hantera flera olika kunduppdrag parallellt. Tanken är alltså att andra kunder inom PostNords tredjepartslösning ska kunna hanteras inom ramen för samma lösning, tillsammans med Stadium.

"Tar bort tröskeln"

Automationslösningen uppges också bli mer kostnadseffektiv, oavsett hur stort det företag som nyttjar den är och oavsett hur mycket gods som behöver lagras.

- Lösningen tar därmed bort tröskeln för mindre e-handlare att gå in i automatiserad hantering. De kan dra nytta av automationens fördelar tidigare i sin tillväxtresa jämfört med att gå in med egen investering, säger Magnus Lindskog, produktionschef på PostNord TPL.

Leverantör av automationslösningen är SSI Schäfer och det hela väntas bli en skräddarsydd lösning med bland annat ett shuttle-systemet Cuby, packstationer, transportörer, hyllor och ett WMS-system som styr hela automatiseringen.

- Lösningen består av 6 shuttle-gångar som vardera är 100 meter långa och 10 meter höga med plats för 74 000 lagringslådor, säger Anders Bohlin, försäljningschef på SSI Schäfer Sverige.

Igår kunde vi även berätta att Ikano AB, som äger en dryg fjärdedel av Stadium-koncernen, beslutat sig för att avveckla detta ägande.

Annons

LÄS ÄVEN: Ikano säljer hela sitt ägande i Stadium - ett strategiskt beslut

Annons