Strejk på Amazon: “Ingen mer rabatt på våra inkomster”

Vill ha höjda löner.

I dag är det premiär för e-handelsjätten Amazons årliga fynddag Prime-day. Samtidigt går flera av företagets anställda ut i strejk. Detta rapporterar nyhetsbyrån Reuters

Med start söndag kväll den 14 juni går cirka 2000 tyska Amazon-anställda ut i strejk under parollen “Ingen mer rabatt på våra inkomster”. Strejken väntas pågå under minst två dagar och påverkar sju av Amazons lager. Detta enligt ett pressmeddelande från det tyska fackförbundet Verdi. Tyskland är Amazons näst största marknad efter USA. Företaget driver tolv varulager i landet och planerar att skapa 2800 nya jobb i Tyskland under 2019.

Annons

- Medan Amazon uppmanar till fyndjakt under Prime-day, berövas de anställda en lön som man kan leva på, säger Verdis detaljhandelsspecialist Orhan Akman i ett uttalande.

- Företaget måste till slut erkänna kollektiva löneavtal för detaljhandels- och postorderbranschen. 

Tyskland är inte det enda landet som passar på att strejka under just Prime-day. På måndagen planerar även cirka 100 av Amazons anställda i Shakopee i USA att sittstrejka utanför deras lager. Detta som en protest mot den höga arbetsbelastningen. Enligt en av de anställda på lagret i Shakopee hanterar en person cirka 600 föremål per timme. Det rapporterar CBS Minnesota.

Amazon har ännu inte svarat på kritiken som har riktats mot dem. 

Andra strejken för i år

Det är inte första gången som Amazons anställda protesterar mot e-handelsjättens arbetsvillkor. Redan i mars i år gick anställda på fyra tyska logistikcenter ut i strejk. Enligt Reuters är det på grund av en långlivad kamp mellan tyska fackförbund och Amazon, som började redan 2013.

LÄS ÄVEN: Anställda strejkar - Amazon: "En rättvis arbetsgivare"

Amazon har tidigare kritiserats för bristande arbetsförhållanden av bland annat Världsfacket. 

Annons
Annons

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!