Svenska e-handlare är bäst – otrolig utveckling i Norden

Sverige har dock också mest att förlora.

Nyligen kunde vi berätta om betalbolaget DIBS nya beräkningsmodell som visade på att svensk e-handel i år skulle omsätta 268 miljarder kronor. Detta inkluderar dock tjänster och resor, likt tidigare rapporter från betalbolaget.

LÄS ÄVEN: Svensk e-handel beräknas i år omsätta 268 miljarder kronor

Annons
Annons

Nu har man med hjälp av den nya beräkningsmodellen tittat på hela Norden. 7 000 intervjuer har genomförts i Sverige, Danmark, Norge och Finland, och med dessa som bas har man räknat på hur stor nordisk e-handel kommer att bli i år, och det är inga små siffror som visar sig. Totalt räknar DIBS med att Nordens e-handel omsätter 737 miljarder kronor under 2018.

- Utvecklingen det senaste decenniet har varit otrolig, och i denna takt så kommer den nordiska marknaden att nå en biljon kronor inom några år, säger Daniel Larsson, ‎vd på betalföretaget DIBS.

Finland hamnar sist

Sverige beräknas som sagt stå för 268 av dessa 737 miljarder kronor. Danmark ska få ihop 186 miljarder och Norge 156 miljarder. Finland hamnar sist med 127 miljarder kronor i e-handelsomsättning för helåret, enligt den nya mätningen.

- Genomsnittskonsumenten i Sverige handlar dock för mindre än i Norge och Danmark: cirka 3 100 kronor per månad jämfört med danskarnas 3 700 kronor och norrmännens 3 500 kronor. Finländska konsumenter handlar för minst per månad, 2 700 kronor, skriver DIBS.

Hot mot den svenska e-handeln

Våra svenska e-handelskonsumenter ska samtidigt handla mindre i utländska webbutiker, jämfört med hos våra nordiska grannar.

- De duktiga svenska webbutikerna spelar en viktigare roll i den nordiska e-handeln än övriga nordiska länder. Samtidigt räknar vi med att allt fler konsumenter kommer handla från länder utanför Norden i framtiden vilket kommer utgöra ett hot mot den svenska e-handeln. Det blir allt viktigare för svenska e-handlare att fortsätta expandera till fler länder, säger Daniel Larsson.

Prenumerera

Du missar väl inte vårt nyhetsbrev E-handelsnytt?

Tack!